Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > „Druskomanija 2011“ – įvairių prieskonių, kvapų ir skonių antplūdis
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-05-17

„Druskomanija 2011“ – įvairių prieskonių, kvapų ir skonių antplūdis [Klasikinė / Šiuolaikinė]


„Druskomanija“ – tai seniausias šiuolaikinės muzikos festivalis Lietuvoje, turintis unikalią istorinę vertę ir sukuriantis ypatingą nišą akademinio jaunimo raiškai. Vėlyvojo pavasario naujosios muzikos veiksmas šiemet truks ekscentriškai ilgą laiko tarpą – gegužės 18–birželio 2 d., o vidurinėje dalyje pasirinks didelį koncertų greitį ir tankį. 27-oji „Druskomanija“ toliau judės migruojančio festivalio kryptimi ir, numačius penkiolikos dienų maršrutą Vilnius-Druskininkai-Vilnius, pristatys beveik 20 skirtingų renginių.

 

„Druskomanija“ pagrindinį dėmesį skiria šviežiai akademinio jaunimo kūrybai ir jaunam (arba jaunatviško būdo) muzikos atlikimo menui, visada numatydamas paralelinę alternatyvios (neakademinės) kūrybos liniją. Formuodamas programą festivalis ieško jungčių tarp laiko patikrintų receptų, neretai pateikiamų naujoje pakuotėje ir spontaniško „druskos bėrimo“, pagal intuiciją bei skonį. Kasmetiniai „Druskomanijos“ renginiai yra ne tik įdruskinti netikėtumų, atviri ir tolerantiški, atmetantys klasikinio koncerto žanro „sėdėk-klausyk-suprask-plok“ etiketą, bet ir nemokami.

 

2011 metų „Druskomanijoje“ dalyvauja apie 50 kompozitorių iš vietinių žemių ir nutolusių geografinių vietovių (nuo Venesuelos iki Japonijos ir Naujosios Zelandijos), studijų tikslais atsidūrusių arba nuo gimimo įsišaknijusių Vakarų pasaulio teritorijose. Festivalyje dalyvauja ir 30 įvairių atlikėjų „institucijų“ (nuo solo projektų iki orkestrų) iš Lietuvos, Latvijos, Skandinavijos ir Didžiosios Britanijos. Kitaip tariant, šiais metais „Druskomanija“ yra ne „žiupsnelis druskos tavo skoniui“, bet įvairių prieskonių, kvapų ir skonių antplūdis.

 

Greta kelis metus „Druskomanijoje“ plėtojamų renginių žanrų: orkestro muzikos koncerto, elektroninių ir audiovizualinių sumanymų „Elektromanijos“ naktyje, grupės ar DJ pasirodymo „Free“ šėlsme, kamerinio ansamblio koncerto neformalioje aplinkoje ar plaukimo šilumlaiviu muzikos klausytis Liškiavoje, festivalio įvykių programoje kasmet atsiranda naujų projektų. Šiemet juos nužymės keli skirtingi renginiai: nuo audiopoetinių improvizacijų ir šiuolaikinio kabareto bei miuziklų dainų vakaro iki modernizmo ir avangardo figūrų fortepijoninės muzikos retrospektyvos bei atviro lauko muzikos oro balionui, kuris nekyla į dangų.

 

Akademinio jaunimo muzikos šviežienas pristatančios „Druskomanijos“ atidarymo renginys įvyks jau šią savaitę, gegužės 18 d., Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje, kur Robertas Šervenikas diriguos keturias įkaitintas kompozitorių premjeras. Po kelių dienų pauzės festivalis toliau tęs Vilniaus vyksmą ir sostinėje pristatys dar penkis įvairialypius renginius su Šv. Kristoforo kameriniu orkestru ir dirigentu Donatu Katkumi, eksperimentinio vokalo improvizatore Madeleine Östlund (Švedija), netradicinio mąstymo „20/27“ (Latvija/Švedija) ir netradicinės sudėties „BAccK“ ansambliais, kabareto trio „ZehrGut“, Lietuvos obojų kvintetu ir elektroninės muzikos projektu „239“. Paskutinį gegužės savaitgalį, 27–29 d. festivalis persikels į Lietuvos kurortą – Druskininkus, kur regs įvairių rūšių įvykių, susitikimų, idėjų, patirčių, nuotaikų ir garsų kilpas.

 

Festivalio inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).