Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Šiųmečiame „Varšuvos rudenyje“ – pernykštės „Gaidos“ atgarsiai
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-09-15

Šiųmečiame „Varšuvos rudenyje“ – pernykštės „Gaidos“ atgarsiai [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Rugsėjo 16–24 d. vyksiantį 54-ąjį šiuolaikinės muzikos festivalį „Varšuvos ruduo“ atvers dvi lietuviškų kūrinių premjeros Lenkijoje.

 


Bronius Kutavičius. Foto: Dmitrij Matvejev
Rugsėjo 16 d. festivalio pradžios koncerte Nacionalinės filharmonijos salėje skambės Broniaus Kutavičiaus simfoninė poema „Balandžio 10-oji, šeštadienis“, kurio pasaulinę premjerą pernai Vilniuje pristatė festivalis „Gaida“. Postūmiu šiai kompozicijai tapo 2010 m. balandį Europą sukrėtusi dviguba Katynės tragedija – Katynės miškuose II pasaulinio karo metais vykusių lenkų karininkų žudynių 70-osios metinės ir į jų minėjimą Lenkijos prezidentą Lechą Kaczyńskį skraidinusio lėktuvo katastrofa. Tragedijos aukoms savo naujausią simfoninį opusą paskyręs kompozitorius teigia vengęs tiesioginės iliustracijos: „tai daugiau vidinis tragedijos išgyvenimas. Tai akimirka tarp Esaties ir Nebūties, perskrosta Likimo kirčio.“ Abstraktūs poemos muzikiniai įvaizdžiai kūrinio eigoje mainosi tarsi praeities išgyvenimų paveikslai priešmirtiniame sąmonės sraute, o jų nerimastingą virtinę nuskaidrina pačioje pabaigoje pasigirstantis soprano „Requiem aeternam“. Kūrinį Varšuvoje atliks Pierre’o-André Valade’s diriguojamas Katovicų nacionalinis Lenkijos radijo simfoninis orkestras ir solistė Lilianna Zalesińska.

 


Justė Janulytė. Foto: Dmitrij Matvejev
Vėlų rugsėjo 17-osios vakarą Varšuvos teatre „Imka“ festivalio klausytojams bus pristatomas kitas „Gaidos“ pernai inicijuotas (ir bendradarbiaujant su tinklu „Réseau Varèse“ koprodiusuotas) projektas – jau beveik metus su didžiuliu pasisekimu per Europos šiuolaikinės muzikos festivalių scenas keliaujanti koncertinė instaliacija „Smėlio laikrodžiai“. Milane gyvenančios lietuvių kompozitorės Justės Janulytės ir italų videomenininko Lucos Scarzella sumanytame unikaliame garso ir vaizdo, laiko ir erdvės teatre, pasitelkiant gyvą violončelių garsą („Gaidos“ ansamblio solistai Edmundas Kulikauskas, Povilas Jacunskas, Rūta Tamutytė ir Onutė Švabauskaitė), lubas siekiančias cilindrines tiulio skulptūras (scenografė Jūratė Paulėkaitė), šviesų dizainą (Eugenijus Sabaliauskas ir Vilius Vilutis), gyvąją elektroniką (Michele Tadini ir Antonello Raggi) ir gyvai valdomas vaizdo projekcijas (Luca Scarzella ir Michele Innocente), kuriama užburianti klausos ir regos potyrių susiliejimo iliuzija. Jos poveikiu jau liko sužavėti didžiausių Vilniaus, Huddersfieldo, Berlyno ir Amsterdamo festivalių klausytojai. Po apsilankymo svarbiausiame Lenkijos šiuolaikinės muzikos forume projekto kūrybinės grupės dar laukia suplanuoti pasirodymai festivaliuose „Musica“ Strasbūre (rugsėjo 23 d.), „Permainų muzika“ Klaipėdoje“ (spalio 11 d.) ir „RomaEuropa“ Romoje (spalio 20 d.). Vėliau įspūdingą muzikos ir vaizdo spektaklį taip pat planuoja kviesti Niujorko, Sidnėjaus ir Glazgo festivaliai.

 

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).