Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Lietuviška opera „Id“ Gruzijoje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-09-16

Lietuviška opera „Id“ Gruzijoje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Šią savaitę prasidėjusiame Tarptautiniame Tbilisio teatro festivalyje dalyvauja Lietuvos menininkų desantas, pristatantis Nepriklausomos kūrybinės grupės „Operomanija“ spektaklį „Id“. Rugsėjo 18 d. Valstybinio A. Gribojedovo rusų dramos teatro Didžiojoje scenoje bus parodytas vos prieš pusmetį Vilniuje, šiuolaikinės operos festivalyje NOA (Naujosios operos akcija) gimęs projektas.

 


Scena iš operos. Foto: Andrius Mažeika
Opera „Id“ nagrinėja vieną iš vartotojiško medijų pasaulio sukeltų problemų: kompiuterinė komunikacijos programa „Skype“, kaip virusas įsibrauna į spektaklio herojės, jaunos lietuvaitės Irkos pasąmonę. Jį įsimyli virtualų nepažįstamąjį iš Didžiosios Britanijos Džordžą ir nejučia pasiklysta tarp realaus ir skaitmeninio pasaulių.

 

Perkeliant skaitmeninės erdvės aplinką į teatro sceną, kūrėjų komanda ėmėsi nelengvo uždavinio – sukurti šiuolaikinę operos struktūrą, stipriai nutolusią nuo tradicinio šio žanro suvokimo. Kuriant „Id“, novatoriško spektaklio autorių branduolį (kompozitorę Rūtą Vitkauskaitę, scenografę Simoną Biekšaitę, aktorę Iriną Lavrinovič, video kūrėją Mykolą Budraitį) papildė menininkai iš įvairių šalių (JAV režisierė Yana Ross, Belgijos garso dizaineris Christian François, Didžiosios Britanijos dainininkas George Holloway, Čekijos animatorius Jan Hajdelak Husták, bei instrumentininkas Andrius Maslekovas ir šviesų dailininkas Vilius Vilutis iš Lietuvos).

 

Tarptautiniame Tbilisio teatro festivalyje opera bus pristatyta specialioje programoje „New“, šiemet inicijuotoje rengėjų, siekiant atskleisti naujausias pasaulinio teatro tendencijas ir kryptis. Opera „Id“, pateikta šios programos konkursui, buvo atrinkta iš daugiau nei 400 projektų kartu su 6 kitais darbais iš Indijos, Korėjos, Armėnijos, Slovėnijos, Ukrainos ir Irano.

 

Gruzijos sostinėje festivalis vyksta tik trečią kartą, tačiau, būdamas jaunas ir ambicingas, kelia sau aukštus prioritetus, kasmet pasikviesdamas garsiausius teatro pasaulio menininkus. Šiemet festivalio „vinimi“ tapo amerikiečių aktoriaus John‘o Malkovich‘iaus kartu su tarptautine kūrėjų komanda pristatytas spektaklis „Pragariška komedija: serijinio žudiko išpažintis“ baroko orkestrui, 2 sopranams ir aktoriui.

 

 

Nepriklausomos kūrybinės grupės „Operomanija“ inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).