Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Kaunas pasitinka šiuolaikinės muzikos festivalį „Iš arti“
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-11-02

Kaunas pasitinka šiuolaikinės muzikos festivalį „Iš arti“ [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Lapkričio 4 d. Kaune prasideda šiuolaikinės muzikos festivalis „Iš arti“. Tai vienintelis tarptautinis akademinės šiuolaikinės muzikos festivalis Vidurio Lietuvos regione, šiemet vyksiantis jau 16 kartą. Savaitę truksiančiame renginyje skambės 20 lietuvių autorių premjerų, vyks tarptautinė muzikologų konferencija, edukaciniai renginiai jaunimui, įdomiausią nūdienos muziką pristatys užsienio šalių atlikėjai. Nestigs ir kūrybinių staigmenų!

 

Festivalio meno vadovė kompozitorė Zita Bružaitė pažymėjo, kad šiųmečio renginio koncepciją ir turinį nulėmė istorinis kontekstas, susijęs net su keliomis sukaktimis – šimtosiomis M. K. Čiurlionio mirties metinėmis, Lietuvos kompozitorių sąjungos 70-mečiu ir šios organizacijos Kauno skyriaus 40-mečiu. „Daugelyje festivalio premjerų bus juntamas kompozitoriaus ir dailininko M. K. Čiurlionio garsinių, vaizdinių ar biografinių momentų inspiratyvus tonas, – sakė Z. Bružaitė. – Žvilgsnis į Čiurlionio fenomeną vyraus ir antrą kartą festivalyje rengiamoje tarptautinėje muzikos atlikimo ir interpretacijos konferencijoje.“ Čiurlionio muzikos atlikimui skirtoje konferencijos dalyje japonų muzikologė Yumiko Nunokawa pristatys Japonijoje šiemet išleistą Čiurlionio kūrinių fortepijonui urtekstų rinkinį (leidykla „Ars Nova“).

 

Festivalio meno vadovė atkreipė dėmesį, kad prieš 70 metų įkurta Lietuvos kompozitorių sąjunga (LKS), nepaisant privalomo sovietinio ideologizavimo ir sergėjimo nuo „žalingos“ Vakarų kultūros įtakos, generavo reikšmingus muzikinius procesus. Jos globojamos ir remiamos subrendo kelios kompozitorių bei muzikologų kartos, garsinančios Lietuvos muzikinę kultūrą toli už šalies ribų. „Lietuvos kompozitorių sąjungos 70-mečiui skirtas akcentas bus netradicinis, labiau kinematografiškas, įvaizdinantis lietuvių kamerinę kūrybą: septyniasdešimt minučių septynių lietuvių kompozitorių muzikos, kurią lydės videomenininkų vaizdo sprendimai, o muzikinė stilistika bylos apie visų žanrų ir stilių įvairovę“, – atskleidė sumanymą renginio meno vadovė. Kaip ir kasmet, ypatingas dėmesys bus skiriamas Kauno kompozitorių kūrybos pristatymui, taip pažymint LKS Kauno skyriaus 40 metų sukaktį.

 

Festivalio svečių geografija šiemet išsiplėtė net iki Centrinės Amerikos – išgirsime jauniausios per visą festivalio istoriją atlikėjos, pianistės Cynthios Soto Cordero (11 m.) iš Kosta Rikos muzikavimą, kuri festivalio baigiamajame koncerte kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru atliks savo tėvynainio kompozitorius Mario Alfagüelo Koncertą, taip pat Juliaus Andrejevo bei Vidmanto Bartulio (su akrobatikos elementais!), specialiai jai sukurtas kompozicijas (lapkričio 12 d.). Jaunoji atlikėja su pasimėgavimu interpretuoja šiuolaikinę muziką, o koncertų biografijoje jau įrašyti pasirodymai tokiose žinomose pasaulio scenose, kaip kad Niujorko „Carnegie Hall“.

 

Nuolatinis šiuolaikinės muzikos festivalių dalyvis – saksofonų kvartetas „Signum“ iš Vokietijos – pateiks emocingą XX-XXI a. muzikos retrospektyvą (lapkričio 11 d.). Lapkričio 8 d. per vieną vakarą išgirsime dviejų kamerinių duetų iš Skandinavijos – norvegų „Ensemble Oktava“ ir švedų „Duo Ego“ – atliekamus lietuvių, norvegų ir švedų šiuolaikinių kompozitorių kūrinius. Svarbu pažymėti, kad „Ensemble Oktava“ koncertas Kaune yra projekto „LiNo kelias“, skirto Norvegijos-Lietuvos diplomatinių santykių atkūrimo 20-mečiui ir Lietuvos Kompozitorių sąjungos 70-mečiui paminėti dalis, nes koncertai įvyks ne tik Kaune, bet ir Utenoje, Osle.

 

Festivalyje nestigs ir intriguojančių staigmenų. Paskelbus konkursą, sukurti nauji kūriniai unikaliam Kauno miesto instrumentui – karilionui. Specialiame koncerte „Varpai“ (lapkričio 5 d.) 11 miniatiūrų karilionui arba balsui ir karilionui premjeras atliks karilionininkai Giedrius Kuprevičius ir Julius Vilnonis, dainininkės Skaidra Jančaitė ir Saulė Šerytė. Karo muziejaus bokšte bus įteiktos premijos minėto konkurso laureatams.

 

Lapkričio 6-osios (sekmadienio) popietę festivalis „išeis į žmones“: prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ kolektyvas „Protuberus brass“ atliks nuotaikingas šiuolaikinių kompozitorių muzikos aranžuotes pučiamųjų ansambliui.

 

Netradicinis festivalio momentas – „Tylos mišios“, tą pačią dieną vyksiančios Irenos Mikuličiūtės dailės galerijoje. Apie šį sumanymą kompozitorė Z. Bružaitė išsitarė: „Keistõs, labiau apsivalymą nei muzikos žanrą primenančios idėjos fabulą būtų galima įprasminti garsaus XIX a. vokiečių mikrochirurgo Roberto Kocho teiginiu: „Kada nors žmonija bus priversta nugalėti triukšmą taip pat ryžtingai, kaip cholerą ar marą“. Taigi šiemet, būdami atviri istorijos priminimams, festivalio artimumo ir prasmės siekiams, stabtelėsime ir ties tyla, be kurios nėra muzikos ir kurioje telpa visa Muzika“.

 

Šiuolaikinės muzikos festivalis „Iš arti“ vyksta nuo 1997 metų. Jo sumanytoja ir iniciatorė – kompozitorė Dalia Kairaitytė. Vėliau festivaliui vadovavo Vidmantas Bartulis, o nuo 2008 metų – kompozitorė Zita Bružaitė. Festivalį rengia Lietuvos kompozitorių sąjungos Kauno skyrius, Kauno valstybinė filharmonija ir VšĮ „Iš arti“.

 

Festivalio „Iš arti“ inf.

 

Festivalio svetainė

 

Festivalio programa

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).