Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Petro Geniušo, Liudo Mockūno ir Arturo Bumšteino projektas „Jūra miške“ keliauja į koncertinį turą Danijoje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-11-08

Petro Geniušo, Liudo Mockūno ir Arturo Bumšteino projektas „Jūra miške“ keliauja į koncertinį turą Danijoje


Petro Geniušo ir Liudo Mockūno projektas „Jūra miške“ keliauja į koncertinį turą Danijoje

Lapkričio 8–12 d. Danijoje vyks Petro Geniušo  ir Liudo Mockūno dueto koncertinis turas. Jo metu bus pristatytas visiškai naujas, specialiai M. K. Čiurlionio metų minėjimo progai sukurtas projektas „Jūra miške“, kuriame pirmąkart bendradarbiavo trys iškilūs lietuvių kūrėjai: pianistas Petras Geniušas, saksofonininkas Liudas Mockūnas ir lietuvių menininkas bei kompozitorius Artūras Bumšteinas, šiam projektui sukūręs vaizdinę projekciją.

 

Naujojo muzikinio projekto „Jūra miške“, tyrinėjančio kompozitoriaus Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybinį palikimą, autoriai yra žymūs Lietuvos menininkai – pianistas Petras Geniušas (g.1961) bei saksofonininkas Liudas Mockūnas (g.1976). Šiame dviejų muzikantų susitikime M. K. Čiurlionio muzika (konkrečiai – jo fortepijoninė kūryba) pasitarnauja kaip inspiracijos šaltinis arba dar tiksliau – kaip tramplinas, nuo kurio yra atsispiriama ir neriama į subjektyvių muzikinių asociacijų „jūrą“.

 

Dueto kuriamas muzikinis pasaulis sunkiai sutalpinamas į vieno muzikinio stiliaus rėmus;  jame esama romantinės, impresionistinės, šiuolaikinės klasikinės, džiazo bei laisvosios improvizacinės muzikos elementų. Visą šį originalių asociacijų lauką galima būtų apibūdinti, projektą palyginant su savotišku XIX, XX bei XXI amžiaus muzikinių idiomų labirintu, kuriame abu muzikantai klajoja atrasdami vis naujų, netikėtų posūkių bei susitikdami ties tais pačiais išėjimais į M. K. Čiurlionio muzikos erdves.

 

Vaizdinę projekciją šiam koncertui ruošia dar vienas lietuvių menininkas Artūras Bumšteinas (g.1982). Jo sukurta projekcija leis paklajoti M. K. Čiurlionį menančiomis gatvėmis Vilniuje, Druskininkuose bei Varšuvoje. Pagrindinė vaizdinėje projekcijoje rodomo filmo tema – tai nuolatinis keliavimas nuo–iki, iš–į, iš–pas, pro–per–aplink ir t. t. Tačiau svarbu paminėti, jog tai ne kelionių filmas ir ne dokumentika, o abstrakti judėjimo studija, kurios tikslas yra sukurti papildomą dimensiją pianisto bei saksofonininko kuriamoms M. K. Čiurlionio kūrinių vizijoms.

„Puiki proga naujai patirčiai – bendradarbiauti su puikiais menininkais, su kuriais dar neteko susidurti bendroje kūryboje. Su Liudu seniai rengėmės pamuzikuoti kartu. Nors mes esame skirtingų kartų ir skirtingų žanrų atstovai,  bet puikiai suprantame vienas kitą. Mus vienija sunkiai telpanti į kokį nors formatą „Vilniaus mokykla“, kuriai būdingas anarchijos ir disciplinos derinys. Be to, turime ir vieną bendrą mokytoją – Vladimirą Čekasiną. Mane intriguoja ir susitikimas su menininku Artūru Bumšteinu: tai jau būtų iš serijos – „naujos pažintys su įdomiais menininkais“, – sako Petras Geniušas.

 

Orhuse bei Holstebro įvyks ir Petro Geniušo rečitaliai, kuriuose skambės M. K. Čiurlionio, L. van Beethoveno, R. Schumanno, R. Wagnerio/F. Liszto ir F. Liszto kūriniai. Petras Geniušas taip pat ves meistriškumo klases fortepijono specialybės studentams Orhuso muzikos akademijoje.

 

Projektą „Jūra miške“ inicijavo LR kultūros atašė Danijoje, Islandijoje bei Norvegijoje Liana Ruokytė-Jonsson ir koncertinį turą įgyvendino kartu su projektų koordinatoriumi iš „Vestjyllands Højskole“ Gunnar Madsen, bendradarbiaujant su Olborgo šiuolaikinio meno muziejumi, Orhuso koncertų rūmais, Orhuso muzikos akademija, Holstebro muzikos mokykla, Herningo šiuolaikinio meno muziejumi „Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum“, Kopenhagos katedra „Vor Frue Kirke“ ir Tarptautinių kultūros programų centru „K-operator“. Koncertai įvyks penkiuose Danijos miestuose: Olborge, Orhuse, Holstebro, Herninge ir Kopenhagoje.

 

„Jūra miške” koncertų turą Danijoje parėmė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, danų įmonės „Formuepleje A/S Fondsmæglerselskab“, „HotelHvide Hus“ (Olborgas), „Dansk Revision“ (Orhusas) ir „Galleri Nande“ (Herningas).

 

„Jūra miške” – koncertai Danijoje:

 

Lapkričio 8 d. 19 val. Olborgo šiuolaikinio meno muziejus „Aalborg Kunstmuseum“, http://www.kunsten.dk/

 

Lapkričio 9 d. 19.30 val. Orhuso koncertų rūmai „Århus Musikhus“, Mažoji salė, http://www.musikhusetaarhus.dk/

 

Lapkričio 10 d. 19 val. „Musikskolen i Holstebro“ koncertų salė, http://www.holstebromusikskole.dk/

 

Lapkričio 11 d. 17.30 val. Šiuolaikinio meno muziejus „Carl Henning Ørsted Pedersens Museum“, http://www.chpeamuseum.herning.dk/

 

Lapkričio 12 d. 19.30 val. Kopenhagos katedra „Vor Frue Kirke“, http://www.koebenhavnsdomkirke.dk/

 

 

Parengta pagal LR kultūros atašė Danijoje, Islandijoje ir Norvegijoje informaciją
© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).