Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Lietuvių ir norvegų jungtinis koncertas Osle
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-11-17

Lietuvių ir norvegų jungtinis koncertas Osle [Klasikinė / Šiuolaikinė]



Povilas Syrrist-Gelgota

Sekmadienį, lapkričio 20 d. Norvegijoje, Oslo koncertų rūmuose „
Oslo Konserthus“ įvyks jubiliejinis lietuvių ir norvegų koncertas, skirtas Lietuvos ir Norvegijos diplomatinių santykių atkūrimo 20-mečiui paminėti. Tai dvišalis muzikinis projektas „LiNo kelias“, sudarytas  iš trijų koncertų: Kauno filharmonijoje (šiuolaikinės muzikos festivalyje „Iš Arti"), Povilo Syrrist Gelgotos gimtajame mieste Utenoje ir Oslo koncertų rūmuose. Projekte dalyvauja lietuvių ir norvegų atlikėjai: Povilas Syrrist-Gelgota (altas, vokalas), Joachim Kwetzinsky (fortepijonas), Julius Pranevičius ir Ieva Pranevičiūtė (valtorna), Glenn Gordon (kontrabosas), Inga Grytås Byrkjeland (violončelė) ir aktorė Pia Borgli, kuri skaitys Justino Marcinkevičiaus tekstus.

 

„Projekto „LiNo kelias“ idėja gimė atsitiktinai, kompozitorei Zitai Bružaitei ir man aptarinėjant visas žymias datas, kurias reikėtų šįmet paminėti: Lietuvos kompozitorių sąjungos 70-metį, M. K. Čiurlionio 100-ąsias mirties metines, Lietuvos ir Norvegijos diplomatinių santykių 20-metį, - pasakoja Osle gyvenanti ir kurianti lietuvių kompozitorė Dalia Raudonikytė-With. - Koncerto Osle primus motor yra puikus muzikas ir dainininkas Povilas Syrrist-Gelgota. Jis įkvėpė ir mano kompoziciją „Non nova, sed nove“ balsui ir altui. Išvertus iš lotynų kalbos šis pavadinimas reiškia „Ne nauja, bet naujoviška“ ir puikiai atspindi pagrindinę kūrinio idėją. Buvo labai įdomu dirbti su Povilu, nes jis yra unikalus atlikėjas, kuris profesionaliai derina dainavimą ir grojimą altu.“

 

Koncertas rengiamas bendradarbiaujant norvegų prodiuseriui Torolf Mørk Karlsen, Lietuvos kompozitorių sąjungai ir LR ambasadai Osle. Projektą „LiNo kelias“ parėmė Norvegijos muzikos paramos fondas „Norsk Musikkfond“, Lietuvos kompozitorių sąjunga, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir norvegų organizacija „Munch Design“. Koncerto programoje skambės šiuolaikinės muzikos kūriniai, kuriuos parašė lietuvių ir norvegų kompozitoriai: Zita Bružaitė, Dalia Raudonikytė-With, Algimantas Kubiliūnas, Faustas Latėnas, Kjell Mørk Karlsen, Olav Anton Thommessen, Lasse Thoressen. Muzikos mylėtojai turės progos pasiklausyti ir lietuvių liaudies dainų, aranžuotų Povilo Syrrist-Gelgotos.

 

„Projektas „LiNo kelias“ - tai ne tik muzikinis Norvegijos ir Lietuvos santykių atkūrimo 20-mečio paminėjimas, bet ir tikra šventė mums, Norvegijoje gyvenantiems lietuviams. Čia atvykę buvome sutikti šiltai ir su pagarba. Norvegija - viena iš pirmųjų valstybių, pripažinusių Lietuvos nepriklausomybę. Ši prieš dvidešimt metų lietuviams buvusi menkai pažįstama šalis šiandien yra ne tik puikus verslo bei kultūrinio bendradarbiavimo partneris, bet ir įkvėpimo šaltinis, kuriant demokratinę valstybę. Sudarydami šio projekto programą norėjome prisiminti praeitį (skambės liaudies melodijos), bet taip pat žvelgti ir į ateitį, todėl programoje skambės daug šiuolaikinių lietuvių ir norvegų kompozitorių kūrinių“, - sako altininkas Povilas Syrrist-Gelgota.

 

Lietuvių altininkas ir dainininkas Povilas Syrrist-Gelgota yra įvairiapusis atlikėjas, kurio repertuare - ne tik įvairių kompozitorių klasikinė muzika, bet ir liaudies kūryba, taip pat šiuolaikinės muzikos kūriniai. Atlikėjas aktyviai koncertuoja tiek Norvegijoje, tiek užsienyje. Per metus Povilas Gelgota surengia apie 100 koncertų. Kaip solistas jis koncertavo Carrousel du Louvre Paryžiuje, Kauno filharmonijoje, Oslo filharmonijoje ir kitur, taip pat yra dalyvavęs daugelyje tarptautinių kamerinės muzikos festivalių. Jis yra įrašęs kompaktinę plokštelę „Pilgrimage“, taip pat dalyvavęs įrašant dešimtis kitų plokštelių. Povilas Syrrist-Gelgota yra „Ensemble Oktava“ vadovas bei Oslo filharmonijos orkestro narys.

 

Joachim Kwetzinsky yra vienas žymiausių jaunosios kartos norvegų pianistų, Edwardo Griego konkurso laureatas. Jis yra koncertavęs daugiau kaip 20-tyje pasaulio šalių, yra įrašęs solinį albumą „Dialogai“. Šiuo metu jis dirba Norvegijos muzikos akademijoje.

 

Liana Ruokytė-Jonsson
LR kultūros atašė Danijoje, Islandijoje ir Norvegijoje

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).