Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Anatolijaus Šenderovo muzika skamba šiapus ir anapus Atlanto
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-05-17

Anatolijaus Šenderovo muzika skamba šiapus ir anapus Atlanto [Klasikinė / Šiuolaikinė]



Dmitrijaus Matvejevo nuotr.

Metas, kai baigiasi koncertų salių sezonai ir prasideda vasaros festivalių maratonas, šiemet kaip reta intensyvus kompozitoriui
Anatolijui Šenderovui. Gegužės ir birželio mėnesiais jo kūriniai bus atliekami įvairiuose renginiuose Lietuvoje, Vokietijoje ir JAV, o pats kompozitorius svečio teisėmis kviečiamas dalyvauti Miunsteryje gegužės 20–24 d. vyksiančiame festivalyje „Musik unserer Zeit“.

 

Miunsterio aukštojoje muzikos mokykloje jau du dešimtmečius rengiamas festivalis „Musik unserer Zeit“ kasmet skiriamas vis kitai temai, tačiau nuosekliai laikomasi vieno programos sudarymo principo: mokyklos studentams suteikiama galimybė bendradarbiauti su įvairių šalių šiuolaikiniais kompozitoriais ir koncertuose atlikti jų kūrinius. Šiemet festivalio dėmesio centre – Izraelis. Penkiuose koncertuose savo kūrinius pristatys septyni Izraelyje ir kituose kraštuose gyvenantys žydų kompozitoriai: Tzvi Avni, Tsippi Fleischer, Luca Lombardi, Benjaminas Jusupovas, Betty Olivero, Yuvalis Shakedas ir Anatolijus Šenderovas. Festivalio programoje – ne vien šių kompozitorių kūriniai, bet ir jų skaitomos paskaitos apie šiuolaikinę Izraelio muzikinę kultūrą, tradicinės žydų muzikos įtaką šiuolaikinei kompozicijai, skirtingų religijų ir kultūrų sambūvį Artimųjų Rytų muzikoje.

 

Koncertuose skambės Miunsterio aukštosios mokyklos studentų atliekami A. Šenderovo „Cantus in memoriam Jascha Heifetz“ smuikui solo (2001), Reinbertui Eversui (vienam iš festivalio rengėjų) dedikuotas Koncertas gitarai ir kameriniam orkestrui „…ir ištiesiau rankas – miražas“ (2006), „Da capo al…“ mušamiesiems (1999), „Giesmė ir šokis“ fortepijoniam trio (2008), o prieš baigiamąjį festivalio koncertą bus pristatomas kūrinio „Shma Israel / O Izraeli, klausyk“ kantoriui, dviem chorams ir simfoniniam orkestrui (1997) vaizdo įrašas. Daugiau informacijos apie festivalio renginius: http://www.uni-muenster.de/imperia/md/content/musikhochschule/download/programm_musik_unserer_zeit_2012.pdf

 

Keletą kūrinių į savo naujas programas įtraukė ištikimas kompozitoriaus bendražygis, daugelio kūrinių įkvėpėjas ir populiarintojas violončelininkas Davidas Geringas. Šiuo metu Lietuvoje viešintis atlikėjas gegužės 17 d. Piano.lt salėje vyksiančiame koncerte „Geringas ir draugai“ šalia kitų lietuvių kompozitorių kūrinių atliks ir jam 1990 m. sukurtų „Sulamitos giesmių“ naują versiją balsui, violončelei ir styginių kvartetui (violončelininkui talkins dainininkė Asta Krikščiūnaitė ir styginių kvartetas „ArtVio“). Gegužės 19 d. Šv. Kotrynos bažnyčioje rengiamame muzikos ir šokio projekte „Bach Plus“ skambės Davido Geringo atliekami „Interludium“ ir „Cantus II“ violončelei solo, o griežiamai muzikai papildomų spalvų savo judesiais suteiks žymi Japonijos balerina Emi Hariyama.

 

Kitas D. Geringui dedikuotas A. Šenderovo kūrinys – „Dovydo giesmė“ violončelei ir styginių kvartetui (2006) – įtrauktas į dviejų vasaros festivalių programas Vokietijoje ir JAV. Birželio 8 d. kūrinys skambės Hambacho festivalyje (Šv. Jokūbo parapijinėje bažnyčioje, Neustadt an der Weinstraße), atliekamas D. Geringo ir „Mandelring Quartet“, o birželio 19 ir 20 d. kūrinio premjerą Šiaurės Amerikoje, Mičigano valstijoje vyksiančiame Didžiųjų ežerų kamerinės muzikos festivalyje (The Great Lakes Chamber Music Festival), su violončelininku pagrieš tenykštis „Ariel Quartet“.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).