Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Algirdo Martinaičio „Gailestingumo altorius“ atvers festivalį „Ave Maria“
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-08-03

Algirdo Martinaičio „Gailestingumo altorius“ atvers festivalį „Ave Maria“ [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Rugpjūčio 4 d., šeštadienį, 20 val. sakralinės muzikos festivalis „Ave Maria“ (rugpjūčio 4–18 d.) pakvies į pradedamąjį koncertą Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, kuriame skambės Algirdo Martinaičio oratorija „Gailestingumo altorius“. Kūrinį atliks solistės Asta Krikščiūnaitė (sopranas), Ieva Prudnikovaitė (mecosopranas), Klaipėdos kamerinis orkestras (meno vadovas Mindaugas Bačkus), Klaipėdos choras „Aukuras“ (meno vadovas ir vyr. dirigentas Alfonsas Vildžiūnas), diriguos Modestas Pitrėnas.

 

Oratorija „Gailestingumo altorius“ (2007) – tai vienas naujausių Algirdo Martinaičio religinės muzikos opusų, kuriame, pasak muzikologės Živilės Stonytės, aiškiai juntama XX a. Europos religinės muzikos tradicijos, kuriais priklauso ArvoPärto, Johno Tavenero, Henryko Mikołajaus Góreckio bei kitų žymių kūrėjų muzika, tąsa. Kūrinį įkvėpė ir jam buvo panaudoti šv. ses. Marijos Faustinos Kowalskos (1905–1938), kurį laiką gyvenusios Vilniuje (1933–1936) ir čia pradėjusios skleisti žinią apie Dievo Gailestingumą, dienoraščio fragmentai.

 

Kūrinys sukurtas Vilniaus Dievo Gailestingumo šventovės užsakymu ir pirmąkart atliktas 2007 m. balandžio 15-ąją – Dievo Gailestingumo sekmadienį (pirmas sekmadienis po šv. Velykų), vainikuojantį Dievo Gailestingumo savaitę. Ši šventė, kaip ir šventovėje kabantis Eugeniuszo Kazimierowskio nutapytas Gailestingojo Jėzaus paveikslas taip pat buvo inicijuoti šv. Faustinos. Oratoriją sudaro keturios dalys, atliekamos be pertraukos: „O Kraujau ir Vandenie“, „Sveikas, Gailestingumo soste“, „Dievo gailestingumą giedosiu per amžius“, „Dievo gailestingumo litanija“. Tai tarsi kertiniai Dievo Gailestingumo šventovės akmenys, sudėti iš šv. Faustinos užrašytų žodžių: „Žemė ir dangus gali pasikeisti, bet Dievo gailestingumas nesibaigs.“

 

Ketvirtą rugpjūtį iš eilės organizuojamas sakralinės muzikos festivalis „Ave Maria“ unikalus tuo, kad yra skirtas Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje esančiam paveikslui „Švč. Mergelė Marija su vaikeliu“ – nežinomo XVII a. dailininko nutapytam ir vieninteliam Lietuvos bažnyčiose saugomam krauju ašarojančios bei prakaituojančios Marijos atvaizdui. Jau keletą metų festivalis turi rūpestingus globėjus – Telšių vyskupą Joną Borutą bei Palangos merą Šarūną Vaitkų, nuoširdžiai palaikančius festivalio organizatorių iniciatyvą.

 

Rugpjūčio 4–18 d. Palangoje ir Šventojoje vyksiančio festivalio programoje – 15 profesionaliosios muzikos vakarų su geriausiais Lietuvos ir užsienio atlikėjais. Šiemet festivalio rengėjai (VšĮ „Cantus firmus“) neliko abejingi 2012-uosius lydinčiai sukakčiai – lietuvių poezijos klasiko Maironio 150-osioms gimimo metinėms – ir šiųmetį festivalį dedikavo didžiajam lietuvių poetui, kurį su Palanga sieja ypatingas ryšys. Festivalio koncertų programose skambės nemažai lietuvių kompozitorių vokalinės bei chorinės muzikos, sukurtos Maironio ir kitų autorių tekstais.

 

Festivalio programa

 

Festivalio rengėjų svetainė: http://www.cantusfirmus.lt/

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).