Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Dvi premjeros „Vilniaus arsenalo“ tradiciniame Vėlinių koncerte
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-10-26

Dvi premjeros „Vilniaus arsenalo“ tradiciniame Vėlinių koncerte [Klasikinė / Šiuolaikinė]



„Vilniaus arsenalas“ ir Natalija Katilienė.
Rengėjų nuotr.

Spalio 28 d
. 16 val. kamerinis ansamblis „Vilniaus arsenalas“ kviečia į tradicinę Vėlinėms skirtą sekmadienio popietę Taikomosios dailės muziejuje. Šioje Vilniaus istorinėje erdvėje ansamblio koncertai jau vyksta 25 metus, bet atlikėjai kaskart pateikia visiškai naują, dažnai netikėtą ir intriguojančią programą.

 

Likdamas ištikimas nuostatai propaguoti lietuvišką muziką, „Vilniaus arsenalas“ muzikinėje popietėje šįkart atliks dvi lietuvių autorių premjeras, sukurtas ansamblio iniciatyva – tai Algirdo Bružo „Nakties fonemos“ fleitai, altui ir klavesinui bei Zitos Bružaitės „Sudieu“ sopranui, fleitai, altui ir klavesinui pagal Maironio žodžius.

 

A. Bružo „Nakties fonemos“ buvo įtrauktos į šią programą kaip kompozicija, pelniusi kompozitoriui laureato vardą (III vieta) šiemet Lietuvos kompozitorių sąjungos drauge su ansambliu „Vilniaus arsenalas“ surengtame naujų kamerinių kūrinių konkurse. Tuo tarpu specialiai šiam ansambliui sukurtas Z. Bružaitės „Sudieu“ skirtas Maironio metams paminėti. Pasak kompozitorės, „Sudieu“ įkvėpė to paties pavadinimo Maironio eilėraštis. Jis kompozitorę patraukė ne šio lietuvių tautinio atgimimo dainiaus poezijai būdingu deklaratyviu patriotiniu tonu, bet kita jo poetinio talento puse – intymaus išsisakymo lyrika.

 

1986 m. susibūręs ansamblis aktyvią koncertinę veiklą pradėjo po metų, atidarius Taikomosios dailės muziejų Vilniuje. Čia ansamblio rengiami koncertai tapo tradiciniais, o jo pavadinimas buvo susietas su muziejaus patalpomis, kuriose XVI–XVII a. buvo laikomi ginklai.

 

Ansamblis atlieka įvairius kamerinės muzikos kūrinius nuo ankstyvojo baroko iki šiuolaikinių kompozicijų. Repertuaras, kurio pagrindą iš pradžių sudarė XVII–XVIII a. muzika, ilgainiui plėtėsi, įtraukiant įvairių epochų kūrinius. 1998 m. „Vilniaus arsenalas“ įrašė pirmą CD „Muzika Lietuvos dailės muziejaus galerijose“. Pastaruoju metu ansamblis vis dažniau pasirodo šiuolaikiniame amplua, didesnį dėmesį skirdamas XX–XXI a. autoriams.

 

„Vilniaus arsenalui“ ypač reikšminga šiuolaikinė lietuvių muzika, jo iniciatyva gimsta nauji kūriniai. 2001 m. ansamblio pradėtas kūrybinis bendradarbiavimas su iškiliausiais nūdienos Lietuvos kompozitoriais O. Balakausku, F. Bajoru, A. Martinaičiu, T. Makačinu, V. Bartuliu, J. Juozapaičiu, M. Urbaičiu, Z. Bružaite, L. Narvilaite ir kt. tęsiasi iki šiol. Nuo to laiko ansamblis inicijavo ir atliko daugiau kaip 40 lietuvių kompozitorių premjerų.

 

2006 m. „Vilniaus arsenalas“ pradėjo įrašinėti kompaktinių plokštelių ciklą „Erdvės ir laiko atspindžiai“, skirtą šiuolaikinei lietuvių kompozitorių kūrybai. 2006–2011 m. išleistos 4 kompaktinės plokštelės su ansamblio inicijuotais šiuolaikinių lietuvių autorių vokaliniais ciklais ir instrumentine muzika, sukurta 2001–2010 m.


KONCERTO PROGRAMA

 

Johann Sebastian Bach. Trio C-dur, BWV 1037

 

Georg Philipp Telemann. Kantata „Weiche, Lust und Fröhlichkeit“, TVWV 1: 1536

 

Algirdas Bružas. „Nakties fonemos“ fleitai, altui ir klavesinui (2012, premjera)

 

Zita Bružaitė. „Sudieu“ sopranui, fleitai, altui ir klavesinui, ž. Maironio (2012, premjera)

 

Carl Philipp Emanuel Bach. Trio B-dur

 

Wolfgang Amadeus Mozart. Dainos: „An Chloe“, KV 524; „Ridente la calma“, KV KV 152; „Un moto di gioia“, KV 579

 

Atl. Kamerinis ansamblis „Vilniaus arsenalas“: Laima Šulskutė (fleita), Rolandas Romoslauskas (altas), Sergejus Okruško (klavesinas); Natalija Katilienė (sopranas)

 


Koncertą rengia Lietuvos nacionalinė filharmonija. Koncerto partneris Lietuvos kompozitorių sąjunga.

 

Bilietai parduodami Lietuvos nacionalinės filharmonijos kasose ir 1 val. prieš koncertą Taikomosios dailės muziejuje, Arsenalo g. 3A, Vilniuje.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).