Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Choro „Jauna muzika“ programoje „Šaukiniai Maironiui“ – šešios premjeros
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-11-15

Choro „Jauna muzika“ programoje „Šaukiniai Maironiui“ – šešios premjeros [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Naujoje Vilniaus miesto savivaldybės choro „Jauna muzika“ parengtoje programoje, skirtoje paminėti Maironio 150-ąsias gimimo metines, skambės šešios naujos lietuvių kompozitorių chorinės kompozicijos, sukurtos Maironio tekstais. Jas tarsi praeities gija apipins taip pat šio didžio lietuvių poeto tekstais parašytos Lietuvos muzikos patriarcho Juozo Naujalio dainos ir giesmės. Muzikinę programą režisūriškai sustyguos ir į ją gyvai skaitomais Maironio poezijos posmais įsiterps aktorius Virgilijus Kubilius. „Šaukinius Maironiui“ choras pristatys trijuose Lietuvos miestuose lapkričio 17 d. (Raseiniuose), lapkričio 23 d. (Vilniuje) ir lapkričio 30 d. (Kaune).

 

Naujas Maironiui atminti skirtas kompozicijas šešiems lietuvių kompozitoriams – Albertui Navickui, Ramūnui Motiekaičiui, Nijolei Sinkevičiūtei, Donatui Zakarui, Laurynui Vakariui Lopui ir Vytautui Miškiniui – užsakė aktyviai lietuvių chorinę kūrybą propaguojantis choras „Jauna muzika“, iš dalies parėmus Kultūros rėmimo fondui. Kiekvienoje atsiskleidžia individualus autorių santykis su lietuvių literatūros klasika tapusia Maironio poezija.

 

Alberto Navicko kompozicijoje „Graži tu savo dangaus mėlyne! Brangi: tiek vargo, kančių prityrei“ parafrazuojamas paskutinis visuotinai žinomos giesmės „Lietuva brangi“ posmas. Pasak kompozitoriaus, šis kūrinys – tai itin romantiškas žvilgsnis į praeities ikonas nūdienos akimis. Ramūno Motiekaičio kompoziciją „Šaukiniai (Varpai) / Baltais klavišais / Maironiui“ įkvėpė Maironio pasvarstymai apie praeinantį laiką („Apsakymai apie Lietuvos praeigą“) ir apie kasdien besimainantį pasaulio rūbą, seno nykimą ir naujo augimą. Tad balti klavišai tampa nuoroda į neišvengiamą praeities išblukimą iki visiško baltumo ir tolydžio didėjančią distanciją su praeities didžiūnais, kurie, šiandien beveik nebeįžiūrimi, tarsi žvelgia iš tolo.

 

Daugiausia chorinę muziką pastaruoju metu kuriantys kompozitoriai Nijolė Sinkevičiūtė ir Donatas Zakaras savo kūriniuose „eM-eS“ ir „Taip maža paramos“ Maironio žodžiais kalba apie kūrybos nemirtingumą ir dangišką įkvėpimo dovaną, išvaduojančią nuo žemiškų kančių ir skausmo. Tekstais iš bene žymiausio Maironio poezijos rinkinio „Pavasario balsai“ savo kompozicijas „Vakaro mintys“ ir „Ačiū Tau, Viešpatie“ grindė ir Laurynas Vakaris Lopas. Tai didesnį chorinį ciklą įrėminančios dalys, kuriose kaip ir visame cikle akcentuojamas ne melodikos išraiškingumas, o poeto ištarmė. Koncerto programą užbaigs Vytauto Miškinio „Mano gimtinė“, parašyta rečiau cituojamo Maironio patriotinio eilėraščio tekstu. Vyraujanti keturbalsė kūrinio faktūra, pasak kompozitoriaus, susišaukia ir su XX a. pradžios Naujalio chorinės muzikos stiliumi, paįvairintu kiek modernesniais aleatorikos elementais.

 


Foto: Saulius Paukštys

Simboliška, kad programos „Šaukiniai Maironiui“ premjera įvyks būtent Raseiniuose – Maironio gimtajame krašte. Ypatinga dar ir tai, kad per daugiau nei dvidešimt metų nuo savo įsikūrimo Vilniaus savivaldybės choras „Jauna muzika“ čia koncertuos pirmą kartą. „Be galo džiaugiamės galėdami pirmą kartą pakoncertuoti Raseiniuose bei pristatyti tokią svarią programą, kupiną naujų, dar niekur neatliktų kompozicijų. Tikimės, jog klausytojams patiks ši gaivi Maironio žodžio muzikinė interpretacija,“ – teigia choro vadovas Vaclovas Augustinas.

 

Įėjimas į visus koncertus nemokamas.

 

 

KADA ir KUR:

Lapkričio 17 d., šeštadienį, 15 val. Raseinių krašto istorijos muziejuje (Muziejaus g. 3)

Lapkričio 23 d., penktadienį, 19 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje (Vilniaus g. 30)

Lapkričio 30 d., penktadienį, 18 val. Maironio lietuvių literatūros muziejuje (Rotušės a. 13, Kaunas)

 

PROGRAMA

 

Juozas Naujalis (1869–1934). „Lietuva brangi“

Albertas Navickas (g. 1986). „Graži tu savo dangaus mėlyne! Brangi: tiek vargo, kančių prityrei“*

Ramūnas Motiekaitis (g. 1976). „Šaukiniai (Varpai) / Baltais klavišais / Maironiui“*

Juozas Naujalis. „Pavasaris“

Nijolė Sinkevičiūtė (g. 1956). „eM-eS“*

Donatas Zakaras (g. 1979). „Taip maža paramos“*

Solistės: Giedrė Paukštytė, Jurgita Narušytė, Agnė Markevičiūtė, Lina Valionienė, Skaistė Zutkutė

Juozas Naujalis. „Vasaros naktys“

Laurynas Vakaris Lopas (g. 1948). „Vakaro mintys“*; „Ačiū, Tau Viešpatie“*

Juozas Naujalis. „Už Raseinių, ant Dubysos“

Vytautas Miškinis (g. 1954). „Mano gimtinė“*

 

* – pasaulinė premjera.

 

ATLIKĖJAI:

Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“

Režisierius ir skaitovas Virgilijus Kubilius

Dirigentas Vaclovas Augustinas

 

Pagal Vilniaus miesto savivaldybės choro „Jauna muzika“ inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).