Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Jubiliejinis vakaras su Osvaldu Balakausku Šv. Kotrynos bažnyčioje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2012-12-17

Jubiliejinis vakaras su Osvaldu Balakausku Šv. Kotrynos bažnyčioje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


2012 m. gruodžio 21 d., penktadienį, 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje (Vilniaus g. 30) įvyks koncertas, skirtas Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, kompozitoriaus Osvaldo Balakausko 75-mečiui.

 

Vieną ryškiausių mūsų dienų lietuvių muzikos kūrėjų, gruodžio 19 d. pasitiksiantį 75 metų sukaktį, autoriniu koncertu sveikins Vilniaus savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, diriguojamas Donato Katkaus. Orkestrui talkins žymūs Lietuvos solistai – Rusnė Mataitytė (smuikas), Justė Gelgotaitė (obojus) ir Vytautas Sriubikis (fleita).

 


Foto: Ramūnas Danisevičius

„Balakauskas į lietuvių muziką įsiveržė kiek netikėtai jau kaip visiškai susiformavęs savitas muzikinis mąstytojas, tobulai įvaldęs kompozicinę techniką. Įdomiausia, kad jis ne tik kad nebuvo išaugęs iš pokario lietuviško modernizmo su čiurlioniškai-gruodišku kvietimu savo šiuolaikiškumą plėtoti iš liaudies dainų, bet buvo svetimas ir iš „Varšuvos rudens“ atsivežtai mūsų kompozitorių modernumo ir stiliaus sampratai“, – 1996 metais apie Osvaldą Balakauską rašė Donatas Katkus. Nuo septintojo dešimtmečio vienu žymiausių lietuvių kompozitorių laikomas O. Balakauskas kūrė ir savitą kompozicinę mokyklą, ir skleidė savo idėjas gausia įvairių žanrų kūryba.

 

Koncerto programa sudaryta iš bene ryškiausių O. Balakausko kūrinių kameriniam orkestrui, sukurtų praėjusio amžiaus devintajame-dešimtajame dešimtmečiais.

Koncertas obojui, klavesinui ir styginiams (1981) iki šiol minimas tarp populiariausių kompozitoriaus darbų. Šis trijų dalių kūrinys, kuriame išlaikomi koncertiniai solisto ir orkestro santykiai, savo faktūra artimas Antonio Vivaldi muzikai.

„Meridionale“ kameriniam orkestrui (1994) sukurtas Lenkijos radijo užsakymu ir skirtas Witoldo Lutosławskio atminimui. Pats autorius šį kūrinį apibūdina kaip „labai aktyvią, energingą „pietietiško“ temperamento muziką“.

Concerto brio smuikui ir kameriniam orkestrui (1999) dedikuotas smuikininkei Rusnei Mataitytei. Kai kurios kompozicijos dalys primena barokinio tipo koncertą, nors čia galima išgirsti ir džiazo muzikos elementų.

„Das Bachjahr“ – tai Sinfonia concertante Nr. 3 fleitai, klavesinui ir styginiams (1985). Šioje vienuolikos dalių kompozicijoje autorius panaudojo kelis J. S. Bacho motyvus, tačiau jo stiliumi nesekė; aliuzijos į Bacho muziką abstraktesnės – per žanrą ir iš dalies per polifoniškumą.

 

Koncertą rengia Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras ir Lietuvos kompozitorių sąjunga.

 

Bilietus platina bilietai.lt.

 

Koncerto programa: http://www.kristoforas.lt/#!/vakaras-su-osvaldu-balakausku/

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).