Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Ritos Mačiliūnaitės ir Loretos Vaskovos muzikinių koliažų spektaklio „59’Online“ premjera
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-10-19

Ritos Mačiliūnaitės ir Loretos Vaskovos muzikinių koliažų spektaklio „59’Online“ premjera



Režisierė Loreta Vaskova
ir kompozitorė Rita Mačiliūnaitė

Vienintelė Lietuvoje jauniesiems scenos menų kūrėjams skirta Menų spaustuvės programa „Atvira erdvė“ pradeda dešimtąjį sezoną ir pristato pirmąją šio sezono premjerą. Spalio 19 ir 20 dienomis į savo bendrą debiutinį darbą – koliažų spektaklį „59’Online“ kviečia režisierė Loreta Vaskova ir kompozitorė Rita Mačiliūnaitė.

 

Spektaklio fragmentas “15’ Online” jau buvo pristatytas žiūrovams „Kultūros naktyje“ liepos 5 d. ir sulaukė didžiulio jaunimo auditorijos susidomėjimo. Dvi kūrėjos savo naujo kūrinio inspiracijos objektu pasirinko Marshallo McLuhano mintį, jog visos medijos keičia žmogaus sąmonę. Kūrėjos priklauso kartai, kurių pirmieji meilės prisipažinimai įvyko SMS žinutėmis, išsiskyrimai – elektroniniais laiškais, barniai – skaipais, žinios įgyjamos per „Google“, o muzikinį akiratį formuoja „Youtube.

 

„59’Online“ – tai minties kelionė po virtualybę, kurioje komanda klausia, kas gali nutikti per 59 minutes internete? Spektaklio ašis – trys istorijos, susipinančios su muzikiniais intarpais. Skirtingos stilistikos, įvairiai konstruojamų fragmentų koliažas pasirinktas neatsitiktinai – norint kuo tiksliau perteikti interneto begalybę, informacijos gausą ir jos skirtingumą. Muzikinis koliažas sujungia skirtingus muzikos žanrus: repą, elektroniką, folką, dainuojamąją poeziją ir t.t.

 


Scena iš spektaklio „59'Online“

Pirmoji istorija apie jauną paauglę, kuri filmuoja savo vaizdo dienoraščius (vlogus) ir deda į internetą; tai mergina, kuri ieško bendraminčių savo gyvenime ir maištauja prieš tėvus. Tačiau ar internete įgyti draugai yra tikri? Ar tai kas vyksta internete turės pasekmių jos realiame gyvenime? Antra istorija apie vienišą, daug dirbantį vaikiną, kuris kasdien pildo savo tinklaraštį ir tai, ką gyvenime slepia, atskleidžia internete, dangstydamasis slapyvardžiu. Šio vaikino istorija apie tai, kaip lengva susipainioti iliuzijose, „Facebook profiliuose, bloguose ir nebesuprasti: kuris „aš“ yra tikrasis? Trečioji istorija labai žaisminga: čia du personažai pakeičia lytis, vardus, adresus ir susigalvoja naujus personažus. Vedami nuotykių troškimo jie užmezga meilės romaną internete: kiek toli toks žaidimas gali nuvesti?

 

„59’Online“ veikia 2 dainuojantys aktoriai (Dainius Jankauskas, Dovilė Karaliūtė) ir perkusininkas (Narimantas Besakirskas), muziką atliekantis ne tik įprastais mušamaisiais instrumentais, bet ir kompiuterių klaviatūromis, mobiliaisiais telefonais ir kitais objektais. Scenografiją spektakliui kūrė Agnė Kupšytė. Kūrėjus IT klausimais konsultavo Salomėja Remeikienė.

 

Režisierė Loreta Vaskova už Šiaulių dramos teatre 2010 metais pastatytą vienos dalies tragi-melo-komediją „Valentinų diena“ (pagal Ivan Vyrypajev) buvo nominuota Auksiniam scenos kryžiui, už režisūrinį debiutą apdovanota Kultūros ministerijos Debiuto premija. Magistro studijas režisierė baigė Maskvos Vsevolodo Mejerholdo centre. Šiuo metu dėsto Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

 

Kompozitorė Rita Mačiliūnaitė yra sukūrusi daugiau kaip 30 akustinių ir elektorakustinių kūrinių, 5 operas, muziką 18 teatro ir šokio spektaklių, 7 eksperimentiniams filmams, 11 tarpdisciplininių projektų, 7 performansus, dirbo su žymiausiais šalies ir pasaulio menininkais bei kolektyvais (teatro laboratorija „Atviras ratas“, Lietuvos nacionaliniu operos ir baleto teatru, Korzo teatru Nyderlanduose ir daugeliu kitų).

 

Spektaklis šiemet rodomas spalio 19, 20 ir lapkričio 21 d. Menų spaustuvės Kišeninėje salėje.

 

Pagal Menų spaustuvės inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).