Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Lietuvos muzikos ir teatro akademijos susitikimų ciklo renginyje - Mažulis Didžiojoje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-11-18

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos susitikimų ciklo renginyje - Mažulis Didžiojoje [Klasikinė / Šiuolaikinė]




Nuotrauka Dmitrijaus Matvejevo

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) renginių ciklas „Meistrai Didžiojoje“ tęsiamas naujais susitikimais su Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatais. Lapkričio 22 d., šeštadienį, 19 val. LMTA kviečia į vienos ryškiausių figūrų Lietuvos šiuolaikinės muzikos scenoje, kompozitoriaus Ryčio Mažulio kūrybos vakarą, kurį pats autorius alternatyviai vadina "Mažulis Didžiojoje".

 

„Mažulio muzika yra visiškai savitas pasaulis“ – apie vieną garsiausių kompozitoriaus kūrinių „Čiauškanti mašina“ yra rašęs elektroninės eksperimentinės muzikos žurnalas „Grooves“. Šiuolaikinėje Lietuvos scenoje Ryčio Mažulio kūryba ryškiausiai atstovauja superminimalizmo krypčiai, kur minimalūs dalykai neretai išplečiami iki maksimalių, paprasti – iki labai sudėtingų. Eksperimentuodamas su garso galimybėmis, bet išlaikydamas akademinį požiūrį, Mažulis savo filosofinius muzikos „tomus“ kuria vos kelių pustonių ribose, tačiau neretai kompozicijas išplečia iki radikaliai ilgų. Koncertuose ši muzika virsta savotiškais hipnotizuojančiais ritualais, kuriuose klausytojai praranda laiko ir erdvės pojūtį. „Kolega iš Krokuvos, paklausęs mano kūrinių, yra sakęs, jog mano muzika ne tokia kaip kitų kompozitorių, minimalistinė, kurioje paprastai viskas kartojasi; kad joje kartojimasis kai ką sukuria, atsiranda dar vienas lygmuo, kuriame jau kažkas kinta. Tarsi kokia optinė iliuzija, kaip OpArte, kur plokščiame paveiksle staiga atsiranda erdvinis mirgėjimas. Džiaugiuosi, jei tai pavyksta“ – apie savo muziką yra sakęs kompozitorius.

 

Šeštadienio susitikime LMTA Didžiojoje salėje skambės šie Ryčio Mažulio kūriniai: „Musica falsa“ (atl. „Vilniaus fagotynas“, vadovas Šarūnas Kačionas), „Canon solus“ (atl. choro „Jauna muzika“ grupė, vadovas Vaclovas Augustinas) ir „Canon mensurabilis“ (atl. ansamblis „Synaesthesis“, vadovas Karolis Variakojis). Vakaro moderatorė – kompozitoriaus kūrybos tyrinėtoja, muzikologė prof. dr. Gražina Daunoravičienė. „Esu labai dėkingas muzikantams, kurie noriai sutiko dalyvauti mano kūrybos vakare. Tikiu, kad tai padės mums su kolege Gražina Daunoravičiene įvairiapusiškai ir plačiai atskleisti kūrybos spektrą“ – mintimis dalijosi Rytis Mažulis.

 

„Meistrai Didžiojoje“ – tai Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų, LMTA dėstytojų kūrybos vakarų ciklas, pradėtas rengti pernai, minint Akademijos 80-tąjį jubiliejų. LMTA profesorius Rytis Mažulis 2006-2014 m. ėjo Kompozicijos katedros vedėjo pareigas, yra išugdęs daugiau nei 10 mūsų jaunųjų kompozitorių.

 

Susitikimus, vykstančius LMTA Didžiojoje salėje veda žinomi Lietuvos muzikologai, teatrologai ir kinotyrininkai, o kūrybą gyvai pristato garsūs šalies atlikėjai, teatro artistai ir kolektyvai. 2013-taisiais vykę „Meistrai Didžiojoje“ renginiai su nusipelniusiais Lietuvos muzikos ir teatro scenos kūrėjais sulaukė itin didelio publikos susidomėjimo, o jų tradicija toliau tęsiama Akademijos renginių repertuare.

 

Įėjimas į ciklo „Meistrai Didžiojoje“ renginius – nemokamas.

 

Pagal organizatorių inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).