Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Apdovanoti 2007 m. geriausių muzikologijos darbų konkurso laureatai
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2008-02-26

Apdovanoti 2007 m. geriausių muzikologijos darbų konkurso laureatai [Klasikinė / Šiuolaikinė]


2008 m. vasario 24 d. Vilniaus paveikslų galerijoje pagerbti ir apdovanoti tradicinio kasmetinio geriausių muzikologijos darbų konkurso laureatai. Šio konkurso organizatoriai – Lietuvos kompozitorių sąjungos muzikologų sekcija, premijų steigėjai ir rėmėjai – Lietuvos kompozitorių sąjunga, Vytauto Landsbergio fondas ir Sauliaus Karoso labdaros ir paramos fondas. Kasmet muzikologų ir muzikų komisija vertina ryškiausius muzikologijos darbus, tyrinėjant, aktualizuojant bei populiarinant profesinę Lietuvos muzikos kultūrą. Atrenkant ir įvertinant geriausius šios srities muzikologinės veiklos pasiekimus 2007 metais, pirmą kartą tradicinėms premijoms buvo suteikti iškilių Lietuvos muzikologų bendruomenės autoritetų Onos Narbutienės (1930–2007) ir Vytauto Landsbergio vardai.

 

Šį kartą komisijos darbui vadovavo maestro Donatas Katkus, kiti komisijos nariai buvo muzikologės Beata Baublinskienė, Gražina Daunoravičienė, Danutė Petrauskaitė, Rūta Skudienė, Rūta Stanevičiūtė ir kompozitorius Mindaugas Urbaitis. Vertintojams teko nelengva užduotis, nes 2007 m. kaip reta gausiai užderėjo knygų apie muziką. Tai fundamentalūs kolektyviniai darbai, kruopščiu archyviniu darbu paremtos publikacijos, solidžios monografijos, intriguojančios prisiminimų bei vertimų rinktinės, kelių dešimtmečių individualias įžvalgas bei bendruomenės tradicijas įprasminančios knygos. Komisijos akiratyje taip pat buvo muzikos kritika, lietuvių muzikos sklaidos ir populiarinimo iniciatyvos. Skiriant apdovanojimus, šiais metais buvo išskirti fundamentaliosios ir aktualiosios muzikologijos barai, lietuvių muzikos populiarinimo sritis bei muzikos kritika. Įvertinti ne vien naujausi muzikologijos darbai, bet ir ilgametė ypatingos svarbos ir kultūrinio poveikio veikla.

 

Vytauto Landsbergio premija paskirta muzikologui Algirdui Ambrazui už fundamentaliuosius muzikologijos darbus ir mokslinį vadovavimą trijų tomų „Muzikos enciklopedijos“ leidiniui. Įteikdamas premiją Vytautas Landsbergis pabrėžė nelygstamą Algirdo Ambrazo indėlį, formuojant lietuvių muzikologiją, pagrindžiant ir plėtojant profesinės disciplinos tradicijos pamatus. Komisijos sprendimu šiais metais paskirtos dvi Onos Narbutienės vardo premijos. Viena jų apdovanotas muzikologas Edmundas Gedgaudas už Lietuvos muzikos atlikėjų meno tyrinėjimus knygoje „Muzikos magas Jonas Aleksa“. Pristatydamas laureatą komisijos pirmininkas Donatas Katkus išskyrė knygos aktualumą, itin autentišką Edmundo Gedgaudo, knygos sudarytojo ir bendraautoriaus, indėlį, atveriant unikalius vieno iškiliausių Lietuvos muzikų gyvenimo ir kūrybos puslapius. Dar viena Onos Narbutienės premija įvertinta muzikologė Daiva Parulskienė, ilgametė Lietuvos muzikos informacijos ir leidybos centro direktorė, už Lietuvos muzikos kultūros aktualizavimą ir populiarinimą. Laureatės veiklą pristačiusi kompozitorė Onutė Narbutaitė pažymėjo simbolišką ryšį tarp apdovanojimo ir Onos Narbutienės didelės muzikologinės veiklos baro, populiarinant lietuvių muzikinę kultūrą. Daivos Parulskienės veikla muzikos informacijos ir leidybos centre darė ypatingą kultūrinį poveikį lietuvių muzikos sklaidai tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu mastu 1997–2007 metais. Debiuto premija įteikta jaunam muzikos kritikui Jurijui Dobriakovui už įžvalgias aktualiosios muzikos interpretacijas. Premiją įteikęs kompozitorius Mindaugas Urbaitis pažymėjo, kad šiandien muzikos kritiką daugiausia praktikuoja jaunimas, ir pasidžiaugė laureato drąsa bei novatoriškumu, interpretuojant aktualius šiuolaikinės muzikos reiškinius.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).