Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Lietuvių kompozitorių muzika skamba Lenkijoje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2008-04-18

Lietuvių kompozitorių muzika skamba Lenkijoje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Liubline (Lenkija) vykstančiame XII W. Lutosławskio vardo šiuolaikinės muzikos forume, kurį oganizuoja H.Wieniawskio filharmonija, balandžio 23 d. lietuvišką programą pristatys akordeonininkas Raimondas Sviackevičius ir violončelininkas Mindaugas Bačkus. „Lietuviškomis impresijomis“ pavadintame koncerte skambės keturių lietuvių kompozitorių opusai: tai jau pripažinimo pelnę Anatolijaus Šenderovo „Sulamitos giesmės“ (1990; versija akordeonui, violončelei ir fonogramai), Broniaus Kutavičiaus „Rhytmus-arhytmus“ (1993; skambės pačių atlikėjų parengta kūrinio redakcija akordeonui ir violončelei)  bei nauji jaunų autorių darbai – Jurgitos Mieželytės „Šešėliai“ (2007) ir Justės Janulytės „Aria“ (2008; pasaulinė premjera).

 

Specialiai šiam renginiui ir šių dviejų atlikėjų duetui parašytos Justės Janulytės „Aria“ akordeonui ir violončelei pagrindas – melodija-labirintas. „Skirtingose melodijos etapuose pasikartoja tie patys, tačiau nuo skirtingų aukščių sudaryti intervalai, leidžiantys  melodiją defragmentuoti, keisti jos frazių seką, tokiu būdu pasiekiant vis naujų registrų bei vengiant atomazgos.“ (J.Janulytė)

 

Jurgitos Mieželytės kūrinio „Šešėliai“ akordeonui, violončelei ir elektronikai premjerą duetas atliko 2007 m. rugsėjį,  Raimundo Sviackevičiaus rečitalyje „ACCOntempoReD“ Vilniuje. „Šešėlius sukuria šviesą užstojantys objektai. Šiame kūrinyje nenurodomi objektai, skamba tik jų muzikiniai „šešėliai“, kas palieka galimybę klausytojui spėlioti, „kieno gi tai šešėlis?“ (J.Mieželytė)

 

Su šia programa duetas pasirodys ir kituose Lenkijos miestuose – Lodzėje, „Tarptautiniuose akordeonistų susitikimuose“ Sanoke, „Poezijos ir muzikos salone“ Czechowice-Dziedzice, edukaciniuose projektuose „Šiuolaikinė muzika ir jaunoji karta“ Bielsko-Bialoje.

 

 

MILC inf.

 

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).