Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > „Vilnius Jazz“ padangėje – džiazo meteorai
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2008-10-06

„Vilnius Jazz“ padangėje – džiazo meteorai



Vienas svarbiausių naujojo džiazo ir improvizacinės muzikos forumų Rytų bei Vidurio Europoje „Vilnius Jazz“ įžengė į 3-iąjį dešimtmetį. Spalio 9-12 dienomis sostinės Rusų dramos teatre įvyks 21-asis „Vilnius Jazz“ festivalis.

 

Šiemet jo muzikos spektras – nuo JAV džiazo legendų Charleso Gayle’o ir Davido Murray’aus projektų iki 3-oojo „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso finalininkų kūrybos.

 

Festivalio superžvaigždės

 

Davidas Murray’us - viena šlovingiausių Niujorko džiazo scenos figūrų, apdovanota daugybe džiazo prizų, įamžinta dokumentiniuose filmuose. Šio muzikanto įkurtas „World Saxophone Quartet“ – tai ištisa džiazo epocha.

 

Per 33 karjeros metus Murray’us išleido daugiau nei 130 albumų – tuo gali pasigirti retas šiuolaikinio džiazo kūrėjas.

 

Saksofonininkas Vilniuje pasirodys su „Black Saint Quartet“, kurio muzika grindžiama džiazo tradicijomis ir kartu yra atvira naujoms idėjoms.

 

Kita festivalio superžvaigždė – Charlesas Gayle’as improvizuotojo talentu ir emociniu savo muzikos užtaisu gali varžytis su bet kuriuo dabarties džiazo gigantu. Šis įdomios biografijos menininkas dažnai išeina į sceną nusigrimavęs ir apsirengęs kaip gatvės klounas.

 

Gayle’o koncertai beveik visuomet – šimtaprocentinės improvizacijos. „Vilnius Jazz“ scenoje ši Niujorko legenda pasirodys su savo trio.

 

Tęs senas tradicijas

 

„Vilnius Jazz“ nuo pirmųjų gyvavimo metų ne tik atveža į sostinę užsienio džiazo grandus, bet ir puoselėja Vilniaus džiazo mokyklą, įkvepia jos kūrėjus etapiniams darbams.

 

Šiemet festivalio scenoje premjeras pristatys ryškūs šios mokyklos atstovai – seni bendraminčiai Juozas Milašius ir Dalius Naujokaitis su amerikiečiu saksofonininku Jonathonu Haffneriu, Vladimiras Tarasovas su Europos improvizacinio džiazo pažiba, prancūzų kontrabosininke Joelle Leandre, Liudas Mockūnas su Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bigbendu.

 

Festivalis bus viena starto aikštelių Baltijos džiazo meistrų Dainiaus Pulausko, Toivo Unto ir Mario Briežkalnio trio, kurio debiutinis koncertas įvyko spalio 2 dieną Paryžiuje.

 

Bus tęsiama ilgametė pažintis su egzotiškuoju japonų džiazu. Šiai šaliai šįkart atstovaus vienas įdomiausių Japonijos džiazo kolektyvų – Matsumoto Kenichi saksofonų kvintetas „SXQ“.

 

Varžysis džiazo jaunimas

 

„Vilnius Jazz“ scenoje tradiciškai varžysis festivalio inicijuoto „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso finalininkai.

 

Šiemet šis konkursas įvyko jau trečią kartą. Sostinės „Tamstos“ muzikos klube šių metų pavasarį pasirodė kaip niekad daug konkurso dalyvių – vienuolika kolektyvų, atstovaujančių Lietuvos muzikos ir teatro akademijai (LMTA), Vilniaus konservatorijai bei Vilniaus kolegijai.  Dauguma jų – džiazo scenos debiutantai.

 

Kelialapius į baigiamąjį konkurso turą šiemet pelnė grupė „In Search“ ir LMTA studenčių Rūtos Švipaitės bei Valentinos Jaronskajos kvartetai. Kadangi grupės „In Search“ nariai dėl įvairių priežasčių negalės sudalyvauti šiemetinio konkurso finale, jos vietą užims LMTA studentės Beatričės Baltrušaitytės projektas, įvertintas geriausiai tarp likusių konkurso dalyvių.

 

„Grand Prix“ laimėtoją išrinks ne tik konkurso žiuri, bet ir festivalio publika.

 

Nauja klubinė scena

 

Šiemet pagrindinėje festivalio scenoje pasirodys du ankstesniųjų „Vilnius Jazz Young Power“ konkursų nugalėtojai.  Juozas Kuraitis pristatys savo programą kartu su „Baby Trio“ iš Graikijos, Dmitrijus Golovanovas – su naujos sudėties „Saga“ kvartetu.

 

„Europos džiazo festivalių publika sensta kartu su jų rengėjais. Pasipriešinti šiai tendecijai galime tik ugdydami naujas džiazo kūrėjų ir mėgėjų kartas“, – yra įsitikinęs „Vilnius Jazz“ rengėjas, Europos šiuolaikinio džiazo ir improvizacinės muzikos asociacijos direktorių tarybos narys Antanas Gustys.

 

Šiuo tikslu prieš metus festivalyje pradėtas rengti jaunatviškam klubiniam džiazui skirtas „Extra Line“ projektas. Šiemet jis įžengs į naują – „Havana Social Club“ – erdvę. Čia pasirodys meistriškai įvairiais muzikos stiliais žongliruojanti, Lietuvos publikos jau pamėgta Izraelio grupė "Kruzenshtern i Parohod".

 

Studentams – nuolaidos

 

Spalio 11 dieną „Tamstos“ muzikos klube vyks naktinė džiazo sesija. Prieš tai čia koncertą surengs grupė „D’Orange“ kartu su vokaliste Sofia Rubina.

 

Iš viso festivalyje išgirsime 17 projektų, kuriuos pristatys muzikantai iš JAV, Japonijos, Prancūzijos, Graikijos, Izraelio, Estijos, Latvijos ir Lietuvos.

 

Šiemet jau penktą kartą bus įteiktas UAB „A Cappella“ įsteigtas prizas už nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai.

 

„Tiketa“ kasose tik už 130 litų bus galima įsigyti abonementą į visus šešis „Vilnius Jazz“ koncertus Rusų dramos teatre, pateikus moksleivio ar studento pažymėjimą.

 

„Vilnius Jazz“ inf.

http://www.vilniusjazz.lt/
© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).