Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > „Vilniaus sutartinė“ – garso suvenyras miestui
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2009-09-04

„Vilniaus sutartinė“ – garso suvenyras miestui


Pažvelgti kitaip į Vilnių, suteikti galimybę sostinės svečiams išsaugoti savo prisiminimus – šitaip tarptautinio menininkų projekto „Penki Vilniaus pojūčiai“ dalyviai pristatė penkias unikalias Vilniaus suvenyrų idėjas, įkūnytas per penkias jusles: regą, klausą, lytėjimą, skonį ir uoslę. Tarpdisciplininis dešimties skirtingų šalių menininkus kūrybai Lietuvoje subūręs projektas yra nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ dalis.

 

Visos Vilniaus suvenyrų idėjos rugsėjo 4-14 d. atiduodamos miesto gyventojų ir svečių teismui: idėjų prototipai viešai eksponuojami centrinėse miesto gatvėse, o internetu galima balsuoti už labiausiai patikusius kūrinius.

 

Kūrybinių dirbtuvių metu projekto dalyviai, vadovaujami penkių profesionalių lietuvių menininkų, vienos „vilnietiškojo“ suvenyro idėjos sukūrimui galėjo pasitelkti tik vieną iš penkių juslių. Taip gimė penkios suvenyrų idėjos – „Vilniaus sutartinės“ kompaktinė plokštelė, senojo ir naujojo miesto kvapų junginys, rankų prisilietimu sukurtas vilniečio portretas, sostinės fragmentų kaleidoskopas ir Vilniaus skonio duona bei džemas.

 


 

„Neapsirikite, „Vilniaus sutartinėje“ neišgirsite įprastų tradicinių muzikinių motyvų, – pasakoja menininkų komandos, „išgirdusios“ ir įrašiusios „Vilniaus sutartinę“, vadovai, kompozitoriai Lina Lapelytė ir Antanas Kučinskas. – Klausos pojūčio laboratorijai labiausiai verti įamžinimo pasirodė tie Vilniaus garsai, kurie mums, vilniečiams, galbūt yra kiek sunkiau pastebimi – aukštakulnių kaukšėjimas gatvėse ar stotelių pranešėjos balsas troleibusuose. Pasitelkę kasdienius miesto garsus, atsižvelgdami į Vilniuje sugyvenančias skirtingas kultūras, tautines mažumas, sukūrėme šiuolaikinį produktą su lašeliu nostalgijos.“

 

Kuriant „Vilniaus sutartinę“, dalyvavo menininkai iš Lietuvos (Ignas Kozlovas), Vokietijos (Laura Mello), Didžiosios Britanijos (Lucy Pawlak) bei Švedijos (Sophie Anderson). Pastaroji menininkė pabrėžė, kad „sutartinės“ idėja buvo pasirinkta ir dėl paties žodžio semantikos: tai labai artima žodžiui „sutarimas“, kas siejasi su Vilniumi kaip daugiakultūriu miestu, kuriame sugyvena daug etninių grupių, religinių skirtumų žmonių. Menininkei iš Švedijos Vilnius pasirodė nedidelis, bet labai dinamiškas miestas, temperamentu labiau primenantis miestus prie Viduržemio jūros.

 

Rugsėjo 4-14 d. „Vilniaus sutartinė“ eksponuojama vilniečiams bei miesto svečiams garso instaliacijos pavidalu Gedimino pr. – Liauksmino g. sankryžoje (prie Centrinio pašto). Autoriai kviečia praeivius priglausti po vieną iš daugybės specialių vamzdelių prie kiekvienos ausies ir šitaip susikurti savąją sutartinę iš daugelio įvairių miesto garsų sluoksnių.

 

Daugiau apie „Penkių Vilniaus pojūčių“ projektą skaitykite Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009 svetainėje.

 

VEKS ir MILC inf.
© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).