Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Festivalyje „NOA“ – opera, šokis, kinas ir animacija
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2010-03-18

Festivalyje „NOA“ – opera, šokis, kinas ir animacija [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Kovo 23–28 dienomis Vilniuje vyks 3-iasis šiuolaikinės operos festivalis NOA (Naujosios operos akcija). Į kūrybinę „Operomanijos“ grupę susibūrę jaunosios kartos kūrėjai ir atlikėjai šiemet operos mylėtojų lauks net tik teatrų scenose, bet ir kine.

 

Festivalis išaugo pirmųjų bandymų rūbą, todėl pirminis pavadinimas „Trumpametražių operų festivalis“ tapo nebetinkamas – didžiąją dalį 2010 metų programos sudaro „pilnametražiai“ kūriniai. Padidėjo ne tik operų trukmė, bet ir jų skaičius – per šešias festivalio dienas bus pristatytos net devynios operos. Be to, festivalis toliau plėtos edukacinių projektų programą.

 

Šių metų „NOA“ siūlo itin plačią temų įvairovę: nuo dokumentinės operos, grįstos pokario išeivių šeimos istorija iki pasakojimų apie samių tautos šamanę, nuo Vienos pokylio intrigų iki skriaudžiamos katytės likimo. NOA įsiveržė ir į platesnę žanrinę erdvę: greta į operos konvencijas įtaikančių darbų, solistams ir instrumentalistams skirtų šiuolaikinių operų, festivalio organizatoriai kviečia susipažinti ir su kino bei animacinės operos žanrais.

 

Praėjusių metų festivalyje didelio pasisekimo sulaukė monospektaklis-opera „Izadora“ (kompozitorius – Jonas Sakalauskas, libretistas – Dainius Gintalas, režisierius – Agnius Jankevičius), apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi kaip geriausias 2008 metų teatro debiutas. Šiemet „Izadoros“ kūrybinė grupė pristatys naują monospektalį-operą „Džiokeris“, sukurtą kaip minėtų spektaklių diptiko antrąją dalį

 

Paskutinę festivalio dieną, kovo 28-ąją, vyks kūrybinės dirbtuvės „Improvizacinis muzikos teatras“, kurioms vadovaus originalios britų kompanijos „Vocal Motions Elastic Theatre“ dėstytojai Jacekas Ludwigas Scarso ir Maya Sapone.

 

„Naujosios operos akcija“, skverbdamasi į tarptautinę erdvę, sudalyvauti festivalyje pakvietė ne tik dėstytojus iš Didžiosios Britanijos, bet ir lietuvių kilmės kompozitorių iš JAV Charlesą Halką, kurio operos „Julius“ premjera pradės renginių seriją. O animacinių ir kino operų seansuose atsivers galimybė ne tik pasiklausyti amerikiečių minimalizmo žvaigždės Philipo Glasso muzikos ar operos klasikos šedevrų, bet ir pamatyti legendinę Jeano Cocteau kino juostą ar ištisą virtinę žymių Vakarų pasaulio animatorių darbų.

 

Festivalio programa siūlo atrasti ne tik naujus kūrėjų ir atlikėjų vardus, bet ir pasiklausyti jau daugeliui puikiai pažįstamų jaunosios kartos operos solistų. Operos „Julius“ istoriją pasakos tenoras Tomas Pavilionis ir „Triumfo arkos“ laimėtoja Ona Kolobovaitė. „Pokilyje“ bei monospektaklių-operų „Izadora“ ir „Džiokeris“ vaidmenis kurs Jonas Sakalauskas ir Agnė Sabulytė.

 

PROGRAMA

 

 

Operomanijos“  inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).