Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Roko Zubovo koncertų cikle – visi Čiurlionio kūriniai fortepijonui
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2010-04-23

Roko Zubovo koncertų cikle – visi Čiurlionio kūriniai fortepijonui [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Pažymint 135-ąsias Mikalojaus Konstantino Čiurlionio gimimo metines ir pasitinkant 2011 metus, kuriais UNESCO paskelbė kompozitoriaus ir dailininko M.K.Čiurlionio 100-ųjų mirties metinių minėjimą, pianistas Rokas Zubovas pradeda penkių vakarų-koncetų ciklą „Visi Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūriniai fortepijonui“.

 

Peržvelgus plačią Čiurlionio kūrybos paletę, negalima nepastebėti, kad iš jo muzikinės kūrybos skaičiumi ir svarba išsiskiria kūriniai fortepijonui. Šiam instrumentui Čiurlionis kūrė visą savo gyvenimą: ir ankstyviausieji kompoziciniai bandymai, ir paskutiniai brandžiausi kūriniai yra parašyti fortepijonui.  Šį instrumentą kompozitorius puikiai valdė, išmanė jo galimybes. Čia randame ir pačius svarbiausius Čiurlionio muzikinius eksperimentus, fortepijonas geriausiai atsiskleidžia jo muzikinės kalbos, stilistikos, estetikos evoliuciją.

 

Penki vakarai suskirstyti atsižvelgiant į miestus, kurie Čiurlionio gyvenime suvaidino didžiausią, galima sakyti, simbolinį vaidmenį, ir kuriuose Čiurlionis praleido etapinius savo gyvenimo metus, kuriuose gimė didžioji dauguma jo kūrinių. Tai Druskininkai, kuriuose prabėgo menininko vaikystė ir formavimosi metai, į kuriuos jis kasmet grįždavo vasaromis, kur kasmet gimdavo nauji kūrybiniai sumanymai; Varšuva, kur prabėgo jo mokslo metai (ir Varšuvo konservatorijoje, ir Varšuvos dailės mokykloje), kur jis patyrė savo stipriausias kultūrines ir estetines įtakas, kur gimė daugiausia jo jaunatviškų romantinio pobūdžio kūrinių; Leipcigas, kuriame pas žymiausius Europos pedagogus Čiurlionis studijavo klasikines formas, kontrapunktą ir orkestruotę, susipažino su vakarų Europos menu; Peterburgas, į kurį Čiurlionis su tokiu užsidegimu ir užsispyrimu veržėsi savo paskutiniaisiais kūrybiniais metais, kuriame sukūrė savo radikaliausius ir paskutiniuosius kūrinius, sulaukė pirmojo supratimo ir pripažinimo.

 

Pirmoji ciklo programa – koncertas „Druskininkai 1900-1905“, kuriame pianistas Rokas Zubovas skambins Druskininkuose sukurtus Čiurlionio kūrinius bei skaitys ištraukas iš jo laiškų, įvyks balandžio 27 d., 17.30 val., Kaune, Nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejuje (V. Putvinskio g. 55) ir balandžio 28 d., 17.30 val., Vilniuje, Rašytojų klube (K. Sirvydo g. 6).

 

„Impetus musicus“ inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).