Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Nauji Arturo Bumšteino muzikos maršrutai
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2010-05-06

Nauji Arturo Bumšteino muzikos maršrutai


Naujais ir intensyviais muzikiniais maršrutais 2010 metus pradėjo garso menininkas Arturas Bumšteinas, šiemet, be kita ko, tapęs ir Lietuvos kompozitorių sąjungos nariu. Vasario mėnesį su britų  ansambliu „Apartment House“ pristatęs kompozicijos „Studie Zwei (55 years later)“ premjerą, gegužės 12 d. kompozitorius su paties įkurtu tarptautiniu kolektyvu „Works and Days Ensemble“ muzikuos Bolonijoje, „Angelica“ festivalyje (Angelica Festival). San Leonardo teatre ansamblis gyvai atliks naujausias Bumšteino kompozicijas elektronikai „Nocturne“, „Llull“ ir „Hszcz“, kurios bus transformuotos akustinio garso ir gyvų improvizacijų invazijos. Po šio koncerto seks eilė kitų kompozitoriaus premjerų.

 

Gegužės 15 d., Amsterdame vyksiančioje meno mugėje Kunstvlaai, startuos Arturo Bumšteino projektas „My Own Private Bayreuth“. Šiuo pasirodymu autorius ne tik pradės projektų, skirtų Wagnerio kūrybos įprasminimui, seriją, bet tuo pačiu reprezentuos ir olandų galeriją „HotelMariaKapel“. Naujojo projekto ištakos – kompozitoriaus kreipimasis į Bairoito festivalio organizatorius dėl bilietų ir oficialus atsakymas, kad laimė patekti į festivalį nusišypsos tik po devynerių metų. Toks kultūrinis superelitiškumas pribloškė, bet tuo pačiu pasitarnavo ir naujai idėjai tuos devynerius metus išnaudoti kūrybiškai. Šis projektas – tai bandymas susikurti alternatyvų, savo nuosavą Bairoitą kelių kvadratinių metrų erdvėje-improvizuotoje įrašų studijoje. Meno mugės metu joje visą savaitę bus susitikinėjama su įvairiais muzikantais ir įrašinėjami jų grojami Wagnerio kūrinių fragmentai, o iš pastarųjų bus formuojamas interpretacijų archyvas, pasitarnausiantis naujiems Arturo Bumšteino kūriniams.

 

Gegužės 17 d. Bumšteino muzika skambės Lenkijoje, Kody festivalyje, kurio užsakymu ir buvo sukurta naujoji kompozicija „New Anthem of Sylt“. Šis kūrinys atsirado kompozitoriui viešint Vokietijoje, Zilto (Sylt) saloje įsikūrusioje menininkų rezidencijoje. Bumšteinas panaudojo senovės graikų dermes bei lietuviškoms sutartinėms artimus kontrapunkto būdus, tuo tarpu kūrinio tekstui pasitarnavo originalaus Zilto himno žodžiai, giedami Šiaurės fryzų dialektu. Kūrinys yra skirtas multiinstrumentalistų kvartetui, kurį sudarys pats autorius (elektronika, klavesinas, tamtamas), Natalia Kawałek (balsas, fortepijonas), Tadas Žukauskas (smuikas, bosinė gitara) ir Kęstutis Pleita (altas, elektrinė gitara).

 

2008 metais Lietuvoje prasidėjęs Arturo Bumšteino projektas „Organ Safari“ vis dar tebetrunka – birželio 23 d. jo tęsinys, pavadinimu „Stories from the Organ Safari“, bus pristatytas Holland festivalyje Olandijoje. Keliaudamas po Europą, kompozitorius nuolat įrašinėja vargonų garsus – bažnyčiose, koncertų salėse, įrašų parduotuvėse, gatvėse, muzikos mokyklose. Surinkti įrašai virsta didžiuliu garsų archyvu, iš kurio egzempliorių vėliau gimsta naujos akustinės ir elektroninės kompozicijos, improvizacijos ar bendri darbai su kitais muzikantais.

 

Muzikų grupė (Antonas Lukoszevieze, Goska Isphording, Antanas Dombrovskij), kurią Arturas Bumšteinas subūrė specialiai Holland festivaliui, pristatys erdvinį, dviejų valandų trukmės eksperimentinės muzikos performansą, kuriame sugaus visi Orgelpark vargonai ir įvairūs akustiniai bei elektroniniai instrumentai. Atlikimo metu klausytojai galės laisvai vaikščioti po erdvę ir susipažinti su audiovizualinių Bumšteino darbų paroda.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).