Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Apdovanoti geriausių muzikologijos darbų autoriai
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2010-06-14

Apdovanoti geriausių muzikologijos darbų autoriai [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Jau tapo tradicija kasmetinis geriausių muzikologinių darbų konkursas, kurį rengia Lietuvos kompozitorių sąjungos muzikologų sekcija. Nuo 2004 metų kiekvieną pavasarį muzikologų ir kompozitorių komisija vertina fundamentaliosios bei taikomosios muzikologijos darbus ir kitų sričių veiklą, tyrinėjant, aktualizuojant bei populiarinant profesinę Lietuvos muzikos kultūrą. 2007-ais metais premijoms suteikti iškilių Lietuvos muzikologų bendruomenės autoritetų Onos Narbutienės (1930–2007) ir Vytauto Landsbergio vardai. Premijų steigėjai ir rėmėjai – Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Vytauto Landsbergio fondas.

 

Šį kartą komisijos darbui vadovavo muzikologė Vytautė Markeliūnienė, kiti komisijos nariai – muzikologai Edmundas Gedgaudas, Linas Paulauskis, Danutė Petrauskaitė, Rūta Stanevičiūtė ir kompozitorius Šarūnas Nakas. Kasmet komisijai tenka nelengva užduotis išrinkti ir pažymėti reikšmingiausius lietuvių muzikologų darbus, nes ne vienas kalendoriniais metais išleistas veikalas ar muzikinių programų pavidalą įgijęs darbas yra kelerių metų ar net dešimtmečių veiklos apibendrinimas.

 

Vertinant 2009 metų muzikologinį derlių, Onos Narbutienės premija už lietuvių muzikinės kultūros tyrinėjimus paskirta Algirdui Ambrazui. Vieno iškiliausių lietuvių muzikologijos autoritetų knyga „Juozas Gruodis epochų sankirtose“ – tai ir daugelio dešimtmečių tyrinėjimų rezultatas (šiam kompozitoriui skirta pirmoji Ambrazo studija išleista prieš 50 metų), ir naujas žvilgsnis į lietuvių muzikos klasiko kūrybą. Kaip pažymi muzikologė Laimutė Ligeikaitė, „epochų sankirtose atsidūrusi Gruodžio kūryba ir jo asmenybė, pripažinkime, dar nebuvo aprašyta taip objektyviai ir atvirai, o kompozitoriaus gyvenimą lydėjęs tragizmo šešėlis – iki galo neatsiskleidęs kūrybos potencialas, begalinis užimtumas, nusilpusi sveikata, vėliau ir ideologijos diktatas – persmelkia knygos puslapius nuo mokslinių straipsnių iki esė ir prisiminimų.“

 

Muzikologinė įžvalga ir interpretacinė gelmė svarbi ne vien knygų puslapiais tampančiais tyrinėjimams, bet ir kitoms muzikologinės veiklos sritims. Šiemet Vytauto Landsbergio premija už Lietuvos muzikos paveldo atodangas įteikta muzikologei, muzikos leidėjai Rūtai Skudienei. 1996-ais metais Skudienės įsteigta muzikos įrašų leidykla Semplice yra unikalus reiškinys šalies kultūrinėje erdvėje.

 

Tai vienintelė akademinio pobūdžio nepriklausoma leidykla, pasišventųsi Lietuvos muzikinės kultūros propagavimui. Nuosekliai ir profesionaliai plėtojamų muzikinių programų centre – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bei Lietuvos ir Lenkijos Respublikos muzikinis paveldas, nacionalinės muzikos klasika ir aktualioji kūryba, XX a. pramoginė muzika ir kt. Leidėjos kredo – nauja prieitis prie Lietuvos muzikinio paveldo – yra paremta kultūrine erudicija ir aukštais profesionalumo standartais. 

 

Premijų įteikimo iškilmė įvyko 2010 m. birželio 5 dieną, Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

 

LKS Muzikologų sekcijos inf. 

      

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).