Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Primiršta Vytauto Klovos opera „Žalgiris“ skambės koncertiniame atlikime
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2010-08-03

Primiršta Vytauto Klovos opera „Žalgiris“ skambės koncertiniame atlikime [Klasikinė / Šiuolaikinė]



                                        Scena iš operos
Rugpjūčio 6 d., Tytuvėnų vienuolyno kieme
, ir rugpjūčio 8 d., Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje, lietuvių muzikos įvykius stebintys klausytojai turės galimybę išgirsti Vytauto Klovos operos „Žalgiris“ koncertinį atlikimą, interpretuojamą jau žinomų ir dar tik debiutuojančių vokalistų bei pianistės Audronės Eitmanavičiūtės.

 

Vytautas Klova operą „Žalgiris” (J. Mackonio libretas) sukūrė 1965 m., 555-osioms Žalgirio mūšio metinėms. Šis sceninis veikalas, kiek vėliau perkrikštytas neutralesniu „Dviejų kalavijų“ pavadinimu, 1966 m. spalio 8 d. buvo pastatytas Lietuvos Nacionaliniame operos ir baleto teatre. Opera susilaukė didžiulio dėmesio bei atgarsio spaudoje, tačiau scenoje gyvavo neilgai – tam įtakos turėjo daugelis priežasčių: tiek tiems laikams „nepatogi“ tematika, tiek silpnoka kūrinio dramaturgija, ypač atlikus keletą priverstinių kupiūrų.

 

Kaip ir „Pilėnams“ bei kitoms Klovos operoms, „Žalgiriui“ yra būdinga „natūraliai plaukiantis melodingumas, betarpiškas ryšys su lietuvių liaudies muzikos intonacijomis“.

 

Šį kartą opera taip pat skambės su tam tikromis kupiūromis – atlikėjai atsisakė rečitatyvų, kai kurių ansamblių, tačiau teigia stengęsi išlaikyti kūrinio esmę.

 

 

ATLIKĖJAI

Sabina Martinaitytė (sopranas)
Jomantė Šležaitė (sopranas)
Erika Grigaitytė (mecosopranas)
Egidijus Bavikinas (tenoras)
Mangirdas Dabkus (tenoras)
Andrius Apšega (baritonas)
Mantas Gacevičius (baritonas)
Liudas Mikalauskas (bosas)
Audronė Eitmanavičiūtė (fortepijonas)

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).