Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Šarūno Nako filmai – Šiuolaikinio meno centro parodoje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2010-10-07

Šarūno Nako filmai – Šiuolaikinio meno centro parodoje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


© Šarūnas Nakas

Iki lapkričio 7 d.
, Šiuolaikinio meno centre Vilniuje veikiančioje parodoje „Lietuvos dailė 2000–2010: dešimt metų“, galima pamatyti tris Šarūno Nako filmus: „Gyvenimas Leipcige. Mikalojus Konstantinas Čiurlionis“, „Saviįtaigos kortelės. Juozas Gruodis“ ir „Kalbos pamokos. Danielius Dolskis“. Jie demonstruojami antrame aukšte esančioje Kino salėje.

 

Šie darbai – tai dalis videofilmų ciklo, įeinančio į didelės apimties  multimedijos instaliaciją „100 istorijų: Nacionalinis muzikos legendų muziejus“, pradėtą kurti 2008 metais ir planuojamą pabaigti 2012-aisiais. Ją sudaro trumpametražiai filmai, fotografijos, tekstai, objektai, pasakojantys apie XX amžiaus lietuvių muzikos istoriją, jos žymiausius, o kartais – ir nežinomus herojus. Remiantis archyvine medžiaga, dienoraščiais, žodiniais pasakojimais, kuriamos nekanoninės (pasak menotyrininko Alfonso Andriuškevičiaus – „nu-pakylėtos“) istorijos apie Lietuvos muzikos panteoną.

 

„Parodoje rodomuose filmuose rekonstruojami įvykiai apima pirmąją XX amžiaus pusę, labai įdomų ir dabar nemadingą laikotarpį, – sako autorius. – Filmai atkreipia dėmesį į tuos dalykus, kurie neakcentuojami solidžiose knygose ir enciklopedijose, tačiau yra labai reikšmingi, norint suprasti kūrėjų pažiūras ir jų kūrybą. Meno žmonės nėra šventieji ir jų šiuolaikiniams portretams netinka įprastinės ikoninės priemonės. Renkuosi ne istorijos grimuotojo, o interpretuojančio archeologo kelią, nesibaimindamas akistatos su kartais išnyrančiais „nepatogiais“ dalykais.“

 

Šarūnas Nakas yra filmų idėjos autorius, scenaristas, režisierius, operatorius, montuotojas, muzikos redaktorius (arba autorius), jam talkina Radvilė Nakaitė ir Karolina Jakaitė. Filmuose vaidina Benas Šarka, Arūnas Dikčius, Rytis Saladžius ir Rolandas Boravskis. Projektą „100 istorijų: Nacionalinis muzikos legendų muziejus“ remia Kultūros rėmimo fondas, įvairūs archyvai, muziejai ir privatūs asmenys.

 

„Lietuvos dailė 2000–2010: dešimt metų“– tai pirmoji naujo tūkstantmečio Lietuvos šiuolaikinio meno apžvalga, kurioje pristatoma daugiau nei 70 menininkų ir beveik 100 kūrinių, atspindinčių svarbiausias kūrybos strategijas, keitusias pastarojo dešimtmečio dailę. Šiuolaikinio meno centras veikia nuo antradienio iki sekmadienio, 12–20 val.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).