Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Vilniuje prasideda akordeono muzikos festivalis
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2010-11-08

Vilniuje prasideda akordeono muzikos festivalis


Lapkričio 9–14 d., Vilniuje vyks XIII tarptautinis akordeono festivalis, kurio rengėjai žada karščiausias akordeono pasaulio naujienas ir žymiausius atlikėjus. Ypatingų svečių laukiama iš Italijos – šalies, kur ne tik gaminami aukščiausios kokybės akordeonai, bet ir sutviska išskirtinės akordeono žvaigždės.

 

Festivalio atidarymo vakaras tradiciškai skiriamas lietuvių autorių premjeroms. Skambės Arvydo Malcio, Giedriaus Kuprevičiaus, Remigijaus Merkelio, Anatolijaus Šenderovo kūriniai, atliekami Raimondo Sviackevičiaus, kasmet inspiruojančio mūsų šalies kompozitorių kūrybą akordeonui. Solistui akompanuos Klaipėdos kamerinis orkestras, diriguojamas Vytauto Lukočiaus.

 

Išskirtinis ir gniaužiantis kvapą festivalio reginys – dueto iš Italijos – akordeonininko Claudio Jacomucci ir šokėjos Kathleen Delaney naujausias projektas „Aracne“. Tai šiuolaikiškai interpretuotas pagoniškas tarantulos ritualas, kuris, pasitelkus videoprojekcijas ir elektroakustinius sprendimus, bus atliktas menų fabrike LOFTAS.

 

Prieš šį pasirodymą LOFTO erdvę įkaitins elektroninės provokacijos: akordeonininkas Andrius Balachovičius, „DIISCC orchestra“ ir kontrabosininkas Dainius Rudvalis atliks kompozitoriaus Jono Jurkūno muziką.

 

Duoklė džiazui bus atiduota itališku stiliumi – akordeono grandas Simone Zanchini pasirodys su vienu talentingiausių Europos gitaristų Giancarlo Bianchetti.

 

Neišsenkanti tango tema – jo aistra festivalis turtingas ir šiemet, juolab, kad tango gimtinė Argentina mini 200-ąsias revoliucijos, davusios pradžią šalies nepriklausomybei, metines. Tango paslaptis atskleis lietuvių ansamblis „4tango“ ir šokėjai Irmantas Bačelis bei Brigita Urbietytė, o svečiai iš Italijos „Quarteto del Angel“ uždarys festivalį su nemirtinga tango revoliucionieriaus Astoro Piazzolla’os muzika.

 

Išskirtine gaida nuskambės koncertas, skirtas Chopino jubiliejui – lenkų grupės „Sarakina“ muzikantai labai netikėtai interpretuos žinomiausias kompozitoriaus melodijas, suaranžavę jas balkanų liaudies ritmais ir motyvais, bei atlikdami folkinstrumentais.


Tikra puota muzikos gurmanams turėtų tapti Suomijos akordeono riterio Matti Rantaneno rečitalis su įkvepiančia „Missa brevės“ programa. Meistrui bandys  nenusileisti jo studentai – Vincentas Lhermetas ir Janne Valkeajoki. Dar du soliniai pasirodymai – tarptautinių konkursų apdovanojimus šluojančio Kinijos talento Jiang Bolong ir Vincento van Amsterdamo iš Nyderlandų, kuris pademonstruos geriausių Europos akordeono mokyklų tradicijas.

 

Kamerinių festivalio koncertų erdvę šiemet dalinsis trys ansambliai: svečiai iš Lenkijos „TWOgether“ (akordeonas ir violončelė), akordeonininkas Danielius Rozovas su birbynininku Irmantu Andriūnu ir kanklininke Aiste Bružaite bei Genadijus Savkovas su Sauliumi Augliu (akordeonas ir marimba).

 

Orkestrinės akordeono muzikos gerbėjai taip pat neliks nuvilti: naują programą paruošė  akordeonų orkestras „Consona“, o Lietuvos akordeoninikų asociacijos jaunimo orkestras siaus LOFTE su „Chill Out“ ir Viktoru Diawara – simfoniškas akordeonų skambesys maišysis su didžėjiškomis išdaigomis.

 

Gyvos muzikos klube „Tamsta“ Mikalkėnas / Joffė / Ardzevičius trio pristatys intensyvaus džiazo projektą, o Nerijaus Bakulos džiazo trio (Bakula, Zdanavičius, Kairys) – intriguojantį new musette ir džiazo mišinį.

 

XIII tarptautinio akordeono festivalio erdvės – šv. Kotrynos bažnyčia, LMTA didžioji salė, Mokytojų namai, LOFTAS, gyvos muzikos klubas „Tamsta“.

 

PROGRAMA

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).