Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > „Klasikos“ programoje – naujas Šarūno Nako laidų ciklas „Čiurlionio metai“
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-04-01

„Klasikos“ programoje – naujas Šarūno Nako laidų ciklas „Čiurlionio metai“ [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Nuo balandžio 5 d. Lietuvos radijo „Klasikos“ programoje – naujas laidų ciklas „Čiurlionio metai“, skirtas Mikalojaus Konstantino Čiurlionio kūrybai, jo sąsajoms su garsiausiais amžininkais ir didžiausiais praeities autoritetais. Ciklo autorius – Nacionalinės premijos laureatas kompozitorius Šarūnas Nakas, rengęs „Garsų ir blyksnių“ ir „Muzikos muziejaus“ laidas bei populiariuosius pokalbius apie naująją muziką „Modus“ (drauge su kompozitoriumi Mindaugu Urbaičiu).

 

„Laidose bus kalbama apie Čiurlionio fenomeną įvairiuose kontekstuose, – pasakoja Šarūnas Nakas. – Taip susiklostė, kad pernelyg atidžiai studijuojant Čiurlionio biografijos plonybes ir smulkmeniškai skaitant jo laiškus artimiesiems, neretai beveik nebepastebimi, manyčiau, gerokai svarbesni dalykai: Čiurlionio meno genetika ir aplinka, iš kurios jis mokėsi, su kuria įvairiais būdais polemizavo, sąmoningai ir nesąmoningai tapatinosi.

 

Kita vertus, pravartu atnaujinti mumyse esantį Čiurlionio kūrybos girdėjimą ir matymą: ar nebus nutikę taip, kad per šimtmetį po menininko mirties mes vis dar esame gana keistoje dvilypėje nesiliaujančio gedėjimo ir pompastiško monumento statymo būsenoje? Apie nacionalinio meno pradininko darbus galėtume kalbėti paprasčiau ir atviriau, tai tiesiog būtina“, – teigia ciklo autorius.

 

Ciklą „Čiurlionio metai“ sudarys 24 laidos, skirtos muzikos, dailės ir kultūros problemoms. Jose bus apžvelgtos pagrindinės menininką dominusios sferos, jo požiūris į nacionalumą ir šiuolaikiškumą. Didžioji ciklo dalis bus skirta Čiurlionio ir jo amžininkų (R. Strausso, M. Karłowicziaus, A. Skriabino, I. Stravinskio, J. Sibeliuso, A, Schoenbergo, Ch. Iveso, C. Debussy, J.M. Hauerio, K. Szymanowskio, J. Carrillo) kūrybos paralelėms aptarti.

 

Laidos bus transliuojamos antradieniais 13 val. ir kartojamos 23 val. Laidų bus galima klausytis ir kitu laiku, susiradus jas LRT interneto archyve. Projektą „Čiurlionio metai“ rengia viešoji įstaiga „Garsai ir blyksniai“ kartu su Lietuvos radiju, jį iš dalies remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

 

VšĮ Garsai ir blyksniai inf.
© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).