Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Raminta Šerkšnytė – Monako kompozicijos konkurso laureatė
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-09-29

Raminta Šerkšnytė – Monako kompozicijos konkurso laureatė [Klasikinė / Šiuolaikinė]



Foto: Martynas Aleksa

2010-2011 m. Monake vyko prestižinis kompozicijos konkursas „Coup de Coeur des Jeunes Musiciens“ („Jaunimo simpatijos taurė“), kurį organizavo Monako princo Pierre'o fondas, bendradarbiaudamas su Monako muzikos ir teatro akademija bei Princesės Grace fondu.  Jo laureate tapo Raminta Šerkšnytė, laimėjusi pagrindinį prizą už savo kompoziciją „Vasarvidžio giesmė“ styginių orkestrui. Konkursui, kurio garbės pirmininkas yra prancūzų kompozitorius Henry Dutilleux, nominavo vienas iš 11 žiuri narių estų kompozitorius Arvo Pärtas, susižavėjęs „nepaprastai subtilia ir spalvinga kompozicija“.

 

Oficialus konkurso rezultatų paskelbimas ir apdovanojimo ceremonija, dalyvaujant Monako princesei Caroline, įvyks spalio 4 dieną Monako operos teatre. Iškilmių ceremonijoje nuskambės Ramintos Šerkšnytės „Rytų elegija“, griežiama Čiurlionio styginių kvarteto, o apdovanotasis kūrinys „Vasarvidžio giesmė“ skambės iš įrašo.

 

Tai jau antras svarbus tarptautinis šio kūrinio įvertinimas. Šiemet Vienoje vykusiame 58-ajame  šiuolaikinės muzikos radijo įrašų forume „Tarptautinė kompozitorių tribūna 2011“ (International Rostrum of Composers) ši kompozicija pateko į geriausiųjų, rekomenduojamų transliuoti kūrinių dešimtuką.

 

„Vasarvidžio giesmė“ prieš porą metų buvo sukurta Gidono Kremerio prašymu specialiai „Kremerata Baltica“ orkestrui. Kūrinys yra skambėjęs Vienos Musikverein, Berlyno Filharmonijos ir kitose salėse. Pasak kompozitorės, „Vasarvidžio giesmė“ sumanyta tarsi „panteistinė giesmė brėkštančiam rytui: kompozicijos pradžioje iš pavienių garsų besiformuojanti melodija kūrinio eigoje išsiskleidžia įvairiausiomis spalvomis ir pavidalais. Galiausiai, pasiekusi savo ekstazinę kulminaciją, giesmė pamažu ištirpsta meditatyvioje „begalinės vasaros“ rytmečio muzikoje.“

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).