Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Kompozitorius Šarūnas Nakas – Nacionalinės premijos laureatas
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2007-12-10

Kompozitorius Šarūnas Nakas – Nacionalinės premijos laureatas [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Gruodžio 10 d. Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija paskelbė šešis šių metų Nacionalinės kultūros ir meno premijų laureatus. Tarp apdovanotųjų – kompozitorius Šarūnas Nakas, premijų komisijos įvertintas už savitą, Lietuvos muzikos raidą veikiančią kūrybą. Šarūnas Nakas – įvairiapusis menininkas bei kultūros veikėjas, pastaraisiais metais besireiškiantis ne tik kaip kompozitorius, bet ir kaip videomenininkas, radijo programų vedėjas, muzikos kritikas bei eseistas. Iš pastarojo laikotarpio jo muzikos kūrybos minėtini tokie opusai kaip „Žvilgsnis apakintas Šiaurės“ dideliam ansambliui (2004), „Nuoga“ simfoniniam orkestrui (2004), „Karūna“ pučiamųjų orkestrui (2005), „Sapnų Venecija, ugninis meilės uraganas“ solistams, kameriniam orkestrui, fonogramai ir videoprojekcijai (2006), „Aporija“ – instaliacija fonogramai ir trims videoprojekcijoms (2006), „Evangelija pagal kalvį Ignotą“ (2007) – instaliacija fonogramai ir septynioms videoprojekcijoms (2007).

 

Kiti šiemetinės Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai – dainų autorius ir atlikėjas Vytautas Kernagis, dailėtyrininkas Alfonsas Andriuškevičius, aktorius Vytautas Paukštė, poetė Liūnė Sutema bei menininkai Nomeda ir Gediminas Urbonai.

 

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvos ir Pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius.

 

Šiemet Kultūros ministerijos iniciatyva skiriamų premijų skaičius nuo 9 sumažėjo iki 6, tačiau, atsižvelgiant į jų išskirtinumą ir reikšmę Lietuvos kultūroje, vienos premijos dydis nuo 340 MGL išaugo iki 800 MGL (104 tūkst. Lt).

 

Premijos laureatams bus iškilmingai įteiktos Vasario 16-osios išvakarėse. Laureatams įteikiamas Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato diplomas, ženklas ir piniginė premija.

 

Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijoje dirbo literatūros kritikas Valentinas Sventickas, rašytojas Antanas A. Jonynas, kompozitorius Vidmantas Bartulis, literatūrologė Viktorija Daujotytė, muzikologė Rūta Gaidamavičiūtė, dailėtyrininkė Giedrė Jankevičiūtė, kultūrologas Laimantas Jonušys, dailininkas Bronius Leonavičius, teatrologė Ramunė Marcinkevičiūtė, fotomenininkas Algimantas Kunčius, architektas Kęstutis Pempė, kino kritikė Živilė Pipinytė, dirigentas Saulius Sondeckis, teatro režisierius Gintaras Varnas ir dailėtyrininkė Rasutė Žukienė.

 

Parengta pagal Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos informaciją
© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).