Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Šarūno Nako instaliacija – kompozitoriaus kūrybos vakare
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2007-12-17

Šarūno Nako instaliacija – kompozitoriaus kūrybos vakare [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Gruodžio 19 d. 19 val. Kompozitorių namų salėje bus surengtas Šarūno Nako kūrybos vakaras, kuriame bus rodoma „Evangelija pagal kalvį Ignotą“, perkelta iš Klaipėdos dailės parodų rūmų.

 

„Evangelija pagal kalvį Ignotą“ (2006-2007) yra multimedijos instaliacija simfoniniam orkestrui ir septynioms videoprojekcijoms. Ji tyrinėja tai, kas vadintina istorine ir kasdienybės banalybe, įmantriai apraizgusia gyvenimą ir atmintį: paradinę tikrovės sritį, rutiniškus visuomenės ritualus, komplikuotus praeities, dabarties ir ateities santykius. Kita vertus, tai gali būti suvokiama ir kaip autoriaus klausimai sau pačiam: apie mitologijas, propagandą, asmeninę patirtį ir gyvenimo suvokimą.

 

„Tai panašu į paradoksų sankaupą, – sako kompozitorius, – kurioje persimaišo dangus ir pragaras, diena ir naktis, tačiau mėginimai viską sudėlioti lentynose yra pernelyg vienaprasmiai ir skausmingai tvilkantys. Nebūtina vertinti ar juolab teisti, pakanka tiesiog stebėti.“

 

Instaliacija septynių dalių: Dykumos diena, Karalių aplankymas, Bėgimas į Egiptą, Kunigo naudą velniai gaudo, Armagedonas, Kojų apiplovimas, Mirtis ir Naujasis gyvenimas. Vaizdo medžiagą sudaro originalūs filmavimai su aktoriais, urbanistiniai šiandieninio Vilniaus peizažai, Antano Žmuidzinavičiaus ir Kazio Šimonio paveikslų reprodukcijos, tarpukario Lietuvos fotodokumentai, fragmentai iš kino filmo „Ignotas grįžo namo“ (1956), ištraukos iš dokumentinių kronikų „Tarybų Lietuva“ (1945-1980) ir dainų švenčių epizodai (1946-2007).

 

Instaliacijoje panaudotas Šarūno Nako simfoninio kūrinio „Nuoga“ (2004) įrašas, Lietuvos valstybiniam simfoniniam orkestrui diriguoja Julius Geniušas.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).