Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Arvydo Malcio „Ekscentriškas bolero“ Nacionalinio simfoninio orkestro koncerte
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2008-01-16

Arvydo Malcio „Ekscentriškas bolero“ Nacionalinio simfoninio orkestro koncerte [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Maestro Juozo Domarko diriguojamas Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras 2008 m. pavasario pusmečio koncertus pradės Arvydo Malcio naujo kūrinio premjera. Sausio 19 d. 19 val. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje skambės Arvydo Malcio „Ekscentriškas bolero“ – garsiojo Ravelio „Bolero“ išprovokuota lietuviška bolero versija.

 

„Netikiu modernistų ir avangardistų kalbomis, esą simfoninių orkestrų era baigėsi, orkestras neturi ateities, jis perdėm konservatyvus ir nuobodus, šiuolaikiniai kompozitoriai simfoniniam orkestrui rašą vangiai, nes neaktualu, trūksta išraiškos priemonių, apskritai jau metas orkestrus naikinti, palikti vieną tik kaip muziejinę retenybę…“, – sako ne tik simfoninę muziką kaip orkestro violončelininkas atliekantis, bet ir įvairių žanrų muzikos opusus aktyviai kuriantis kompozitorius Arvydas Malcys. Ir tarsi patvirtindamas savo nuomonę, pristato vis naujus kūrinius įvairioms orkestrų sudėtims, o šie sėkmingai gyvuoja įvairių kolektyvų koncertų repertuare. Kompozitoriaus orkestrinius opusus vien 2007 metais atliko Baden Badeno filharmonijos, Meiningeno (Vokietija), Armėnijos filharmonijos simfoniniai orkestrai, „Kymi sinfonietta“ (Suomija), „Vestfold sinfonietta“ (Norvegija), Maskvos Kremliaus kamerinis orkestras, taip pat Lietuvos kamerinis ir Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestrai. Šiemet Arvydas Malcys ketina dar intensyviau bendradarbiauti su įvairiais pasaulio muzikų kolektyvais, nepamiršdamas ankstesnių patikimų partnerių.

 

Naujausią savo opusą kompozitorius apibūdina taip: „Ekscentriško bolero“ gimimą nesąmoningai paskatino maestro Juozas Domarkas mums šnekučiuojantis po koncerto, kuriame skambėjo Maurice’o Ravelio „Bolero“. Trumpai tariant, maestro reziumė: Ravelio „Bolero“ – populiariausias kūrinys simfoniniam orkestrui, jo formulė genialiai paprasta – viena tema, vienas ritmas, genialus orkestro išraiškos priemonių išmanymas... Jei įsiklausai, įsijauti į šį kūrinį, kulminacijoje pajunti ekstazę! Labai norėjosi pabandyti sukurti kūrinį remiantis „Bolero“ idėja. Mano orkestro sudėtis kuklesnė už Ravelio – nėra čelestos, trijų saksofonų, mažiau obojų, klarnetų, fagotų. „Ekscentriškas bolero“ susideda iš dviejų dalių. Pirmojoje (Introdukcija. Largo) pasiekiama destruktyvi politonalinė ir poliritminė kulminacija. Antrąją dalį (Bolero. Allegro) sudaro įvairiai modifikuojama tema ir 15 jos variacijų. Kūrinys dedikuotas maestro Juozui Domarkui.“ Kompozitorius atkreipia dėmesį ir į tai, kad, Ravelio „Bolero“ sukurtas 1928 metais – tad šiemet tai yra ir savotiškas šio kūrinio jubiliejaus paminėjimas.

 

Simfoninės muzikos koncerte klausytojų lauks ir dar viena premjera – pirmą kartą Lietuvoje bus atliekamas Nikolajaus Miaskovskio Violončelės koncertas (1944). Kūrinį grieš tarptautinių P. Čaikovskio Maskvoje (1994) ir „Unisa Transnet“ Pietų Afrikos Respublikoje (1996) laureatas bei specialiojo prizo „Ryškiausia viltis“ tarptautiniame M. Rostropovičiaus violončelininkų konkurse Paryžiuje (1990) laimėtojas Georgijus Goriunovas. Vakare taip pat skambės Piotro Čaikovskio Ketvirtoji simfonija (1877).

 

Pagal LNF inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).