Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Vaikiškos operos konkursą laimėjo Jono Tamulionio „Bruknelė”
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2009-02-18

Vaikiškos operos konkursą laimėjo Jono Tamulionio „Bruknelė” [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Vaikiškų operų stygius Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro repertuare jaučiamas ilgą laiką. Suprasdamas šios situacijos sudėtingumą, LNOBT inicijavo vaikiškos operos konkursą, kuris kartu su LR Kultūros ministerija ir Lietuvos kompozitorių sąjunga buvo skelbtas pernai pavasarį.

 

2009 m. vasario 9 d. paaiškėjo šio konkurso nugalėtojas. Juo tapo kompozitorius Jonas Tamulionis, pasiūlęs operą „Bruknelė”, sukurtą pagal Martyno Vainilaičio pasaką (Mildos Brėdikytės libretas).

 

Konkursas vyko dviem etapais. Pirmajame teatras sulaukė net 13 paraiškų. Tai nebuvo išbaigtos operos, greičiau operos idėjos ir muzikos eskizai. Dauguma jų buvo įdomūs, tačiau antrajam etapui buvo pasirinkta trys iš jų: Jono Tamulionio, Vidmanto Bartulio ir Zitos Bružaitės. Savo iniciatyva operos projektą pateikė ir Raminta Šerkšnytė. Antrajam konkurso etapui atrinktieji kompozitoriai turėjo savo operos vizijas ir eskizus papildyti, pateikti išsamesnius jų pavidalus. Komisija, kurią sudarė Juozas Širvinskas, Gintaras Varnas, Remigijus Merkelys, Živilė Ramoškaitė, Gintautas Kėvišas, Robertas Šervenikas ir Laima Vilimienė nusprendė, kad būtent Jono Tamulionio opera labiausiai atitinka LNOBT, kaip svarbiausio Lietuvos muzikinio teatro, meninės politikos koncepciją. Pasak teatro generalinio direktoriaus G. Kėvišo, „tai turi būti suprantamas ir priimtinas vaikams kūrinys, tačiau, turint minty, kad bus statomas LNOBT scenoje, turi būti rimtas ir solidus darbas, tuo pačiu - įdomus ir originalus.  Kokybės prasme vaikiškos operos neturi jokių nuolaidų!“

 

Operos partitūra, kompozitoriui bendradarbiaujant su dirigentu Robertu Šerveniku ir būsimojo pastatymo režisieriumi, turėtų būti baigta iki spalio mėnesio. Premjera planuojama kitą sezoną,  2010 m. pradžioje. Dvidešimt metų mūsų teatre lietuviškos vaikiškos operos premjeros nebuvo, tad toji premjera būtų viena svarbiausių pastarųjų metų premjerų.

 

 

LNOBT inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).