Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Kremso festivalyje – Lietuvos šiuolaikinė muzika ir sutartinės
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2011-07-08

Kremso festivalyje – Lietuvos šiuolaikinė muzika ir sutartinės [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Liepos 9 dieną, šeštadienį, 20 val. Kremso Minoritų bažnyčioje prasidės tarptautinis muzikos festivalis „Glatt und Verkehrt“, kurį atidarys jungtinis lietuvių ir austrų projektas „Jodel, Juz & Sutartinės“. Koncerte skambės GAIDA ENSEMBLE bei folkloro vokalinių ansamblių TRYS KETURIOSE ir DIE FINKS atliekama muzika. Lietuviškoje programos dalyje – „Trys keturiose“ giedamos autentiškos sutartinės, Ryčio Mažulio „Sans pause“ bei Remigijaus Merkelio „MiKonst“ iš „Gaida Ensemble“ repertuaro, taip pat abiejų kolektyvų atliekamos naujų Remigijaus Merkelio ir Mindaugo Urbaičio kūrinių premjeros.

 

Projektą remia Lietuvos kultūros rėmimo fondas ir Nuolatinė Lietuvos atstovybė prie ESBO. Organizacijos partneriai: festivalis „Glatt und Verkehrt“ ir LR ambasada Austrijoje. Daugiau informacijos rasite festivalio internetiniame puslapyje.

 

 

GAIDA

Tarptautinio šiuolaikinės muzikos festivalio GAIDA 2002 metais įkurtas „Gaida Ensemble“ – didelės sudėties sinfonijetės tipo šiuolaikinės muzikos kolektyvas – jau spėjo įrodyti gebėjimą kokybiškai atlikti įvairių stilių naująją muziką. „Gaida Ensemble“ sėkmingai užpildo ilgą laiką buvusią tuščią nišą (iki tol panašaus pobūdžio kolektyvo Lietuvoje nebuvo) lietuviškos muzikos panoramoje, entuziastingai ir preciziškai interpretuodamas sudėtingiausius lietuvių bei užsienio kompozitorių opusus, inspiruodamas naujas kūrybines idėjas, skatindamas vertingų kūrinių atsiradimą.

 

Į ansamblį suburti geriausi Lietuvos instrumentininkai, kiekvienas šio kolektyvo atlikėjas – savo instrumento solistas virtuozas. „Gaida Ensemble“ programoms parengti kviečiami dirigentai, turintys didelę patirtį šiuolaikinės muzikos srityje. Pirmąją „Gaida Ensemble“ programą 2002 metų „Gaidos“ festivaliui parengė jaunas suomių dirigentas Jussi Jaatinenas, su kuriuo 2003 m. kovą ansamblis sėkmingai koncertavo prestižiniame Berlyno „MaerzMusik“ festivalyje, garsiojoje Berlyno filharmonijos salėje.

 

Ansamblis yra dirbęs ir koncertavęs su žinomais dirigentais, tokiais kaip belgų dirigentas Daniel Gazon, suomių violončelininkas ir dirigentas Anssi Karttunen, lietuvių dirigentai Robertas Šervenikas, Modestas Pitrėnas, Mindaugas Piečaitis, Vykintas Baltakas, prancūzė Dominique My, estas Olari Elts. Su ansambliu yra pasirodę nemažai garsių solistų, tokių kaip Irvine Arditti (smuikas), David Geringas (violončelė), Sarah Maria Sun (sopranas) ir kiti.

 

Ansamblio repertuare – žymiausių lietuvių kompozitorių Broniaus Kutavičiaus, Osvaldo Balakausko, Algirdo Martinaičio, Ryčio Mažulio, Šarūno Nako, Remigijaus Merkelio, Vykinto Baltako, Ramintos Šerkšnytės, Mariaus Baranausko, Vytauto V. Jurgučio ir pasaulinio garso šiuolaikinių kompozitorių György Ligeti, Luciano Berio, Kaija Saariaho, John Adams, Luca Francesconi ir kitų autorių kūriniai.

 

 

TRYS KETURIOSE ansamblio pavadinimas paimtas iš sutartinės apie linų darbus refreno „trys keturiõse“. Visos ansamblio dainininkės turi didelę folklorinio dainavimo patirtį, yra dalyvavusios daugelyje folkloro ekspedicijų. Besinaudodamos šia patirtimi, giedotojos nenutolsta nuo sutartinių atlikimo tradicijos, tačiau nesistengia kopijuoti archyvinių įrašų. Sutartinės „Trys keturiose“ giedotojų grupei – ne užkonservuota išnykusių apeigų liekana, o bene daugiausia sakralumo išsaugojusi senosios dvasinės kultūros dalis, užimanti savitą, ypatingą vietą ir šiuolaikinėje kultūroje. Sutartinių atlikėjos yra bendadarbiavusios su kompozitoriais Algirdu Martinaičiu, Antanu Jasenka (eksperimentinės elektronikos projektas „Elektroninės sutartinės“), Linu Rimša bei Linu Paulauskiu (projektas „Sutartinės Party“), elektroninės muzikos grupe Fusedmarc (projektas „WAFT“).

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).