Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Lietuva pradeda pirmininkavimą ES Tarybai muzikos renginiais Varšuvoje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2013-07-03

Lietuva pradeda pirmininkavimą ES Tarybai muzikos renginiais Varšuvoje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


2013 m. birželio 30 d. Gražinos Bacewicz ir Vytauto Bacevičiaus kūrinių atlikimu Varšuvos Karalių rūmuose prasidėjo muzikos festivalis „Ogrody Muzyczne“ („Muzikos sodai“), kuriame Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai proga  Varšuvos gyventojams ir svečiams plačiai pristatoma Lietuvos muzika ir atlikėjai.

 

Liepos 30 d. festivalio pradžios koncerto programoje simboliškai akcentuotas lietuvių ir lenkų tautų giminingumas, istoriniai ryšiai. Jos ašimi tapo dviejų Bacevičių šeimos kompozitorių – lietuvio Vytauto Bacevičiaus ir lenkės Grażynos Bacewicz – kūriniai orkestrui: V. Bacevičiaus „Elektrinė poema“, op. 16, ir G. Bacewicz „Muzika styginiams, pučiamiesiems ir mušamiesiems“. Koncerte taip pat prisimintos ir kitos Lenkijos ir Lietuvos kultūros istorijai itin svarbios asmenybės Witoldas Lutosławskis, kurio gimimo šimtmetis šiemet pažymimas įvairiais koncertais ir kultūriniais renginiais, ir Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. W. Lutosławskio „Silezijos triptiką“ sopranui ir orkestrui bei M.K.Čiurlionio simfoninę poemą „Jūra“ (kaip ir kitus programos kūrinius) atliko orkestras dirigentės Monikos Wolińskos diriguojamas orkestras „Sinfonia Iuventus“, dainavo sopranas Marta Boberska.

 

Lietuvos pirmininkavimui ES Taryboje pažymėti liepos 11 d. bus atlikta Justės Janulytės koncertinė instaliacija violončelių kvartetui, gyvajai elektronikai, vaizdo projekcijoms, šviesoms ir tiulio instaliacijai „Smėlio laikrodžiai“. Prieš renginį festivalio publika susitiks su LR Ambasadore Lenkijos Respublikoje Loreta Zakarevičiene. Liepos 5 d. įvyks Luko Geniušo rečitalis, kuriame jis atliks Sergejaus Rachmaninovo 24 preliudus. Liepos 14 d. Donato Katkaus diriguojamas Šv. Kristoforo kamerinis orkestras pagrieš Anatolijaus Šenderovo „Dialogų“ versiją smuikui, altui ir styginiams (solistai smuikininkė Ingrida Rupaitė ir altininkas Tomas Petrikis), o su mecosopranu Liora Grodnikaite atliks žydų liaudies tekstais sukurtą kompoziciją „Iš užmirštos knygos...“. Šioje orkestro programoje taip pat skambės Arnoldo Schönbergo „Pragiedrėjusi naktis“ (Verklärte Nacht)

 

Liepos 22 d. Varšuvos Karalių rūmuose koncertuos Romualdo Gražinio diriguojamas kamerinis choras „Aidija“. Koncerto programoje bus pristatoma įvairių laikotarpių lietuvių kompozitorių chorinė kūryba, grįsta lietuvių liaudies dainomis, ir originalios kompozicijos: Juozo Gruodžio ir Vytauto Montvilos harmonizuota liaudies daina „Skamba kankliai“, Kazimiero Viktoro Banaičio „Sarbinčiula“, Juliaus Gaidelio „Pasėjau dobilą“, Romualdo Gražinio „Vai ūžia gaudžia“, Vytauto Klovos „Rūta žalioji“, Vaclovo Augustino „Oi tu, ąžuol“, Onutės Narbutaitės „Vasara“, Nijolės Sinkevičiūtės „Bitela“, Vaclovo Augustino „Supkit meskit“, Jono Tamulionio „Erzinimai“, Broniaus Kutavičiaus „Giedantis vėžys“ ir oratorija „Iš jotvingių akmens“.

 

Festivalio programoje taip pat numatytos lietuviškų filmų, operų ir baletų įrašų peržiūros. Festivalio žiūrovai pamatys Juozo Javaičio filmą „Česlovo Milošo amžius“, taip pat Broniaus Kutavičiaus operos „Lokys“ (rež. Jonas Jurašas, LNOBT pastatymas), baleto „Barbora Radvilaitė“ (choreografė Anželika Cholina, LNOBT pastatymas) bei kitų filmų apie Lietuvą ir skirtų Lietuvai įrašus. Siekiant pabrėžti lietuvišką Nobelio premijos laureato Česlovo Milošo kilmę bei tamprius kultūrinius ryšius tarp Lietuvos ir Lenkijos festivalyje taip pat bus parodytas žymusis Tadeuszo Konwickio režisuotas filmas „Isos slėnis“ pagal to paties pavadinimo tiek daug apie Lietuvą rašiusio autoriaus romaną. Prieš koncertus ir filmų peržiūras yra numatyti susitikimai su įžymiomis Lenkijoje gyvenančiomis asmenybėmis (dailininku Stasiu Eidrigevičiumi, poete Julija Hartwig, publicistu, muzikos istoriku Dariuszu Michalskiu). Visi jie su dideliu malonumu sutiko papasakoti apie Lietuvą, lietuvių muziką, lietuvių poeziją, kūrybinį bendradarbiavimą tarp lietuvių ir lenkų.

 

Spaudos konferencijoje, įvykusioje prieš savaitę festivalio „Ogrody Muzyczne“ generalinis direktorius Ryszard Kubiak dėkojo Lietuvai, LR kultūros ministerijai ir LR URM už galimybę pristatyti Lietuvos muziką ir atlikėjus kaimyninėje ir Lietuvai tokioje artimoje šalyje. Neatsitiktinai, sakė festivalio direktorius, šiųmetiniam festivaliui buvo pasirinktas moto iš kito su Lietuva tampriais ryšiais susijusio lenkų poeto Adomo Mickevičiaus poemos „Ponas Tadas“ (jo atvaizdą galima įžvelgti ir festivalio plakate).

 

Festivalio metu bus suorganizuotas žinių apie Lietuvą konkursas. Yra numatytos trys prizinės vietos, kurių laimėtojai bus apdovanoti turistinėmis kelių dienų turistinėmis kelionėmis po Lietuvą.

 

Festivalis „Ogrody Muzyczne“ vyksta Varšuvoje, Karalių rūmuose birželio 30 d. – liepos 27 d. Visų koncertų (išskyrus kelis) pradžia – 19 val. Bilietus į koncertus galima įsigyti Varšuvos Karalių rūmų kasose arba internetu.

 

Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai kultūrinių renginių programoje Lenkijoje per ateinantį pusmetį yra numatyta daugiau nei dvidešimt koncertų, parodų, literatūros renginių, teatro pasirodymų ir pan.

 

Daugiau informacijos apie festivalį rasite čia:

http://www.ogrodymuzyczne.pl/

http://www.tvp.pl/warszawa/kultura/qadrans-qltury/wideo/26062013/11564193

 

LMILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).