Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Ramintos Šerkšnytės „Ugnys“ skambės Klaipėdoje ir Vilniuje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2014-03-25

Ramintos Šerkšnytės „Ugnys“ skambės Klaipėdoje ir Vilniuje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Kovo 28 d., penktadienį, 18 val., Klaipėdos koncertų salėje festivalio „Klaipėdos muzikos pavasaris“ atidarymo koncerte, o 29 d., 19 val., Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje skambės Ramintos Šerkšnytės „Ugnys“ simfoniniam orkestrui (2010). Jas atliks Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras bei viena perspektyviausių Lietuvos dirigenčių Mirga Gražinytė-Tyla. Šįkart – kaip ir kūrinio premjeroje – šis kūrinys nuskambės prieš Beethoveno Penktąją simfoniją.

 

Ramintos Šerkšnytės „Ugnys“ buvo sukurtos dirigento Mariss Jansons iniciatyva bei Bavarijos radijo simfoninio orkestro užsakymu. Premjera įvyko 2012 m. gegužės 17 ir 18 dienomis Miunchene, prestižinėje Heraklio salėje, griežiant Bavarijos radijo simfoniniam orkestrui, diriguojant Mariss Jansons. Lietuviškoji kūrinio premjera įvyko 2012 m. rudenį „Gaidos“ festivalyje, griežiant LNSO ir diriguojant austrų dirigentui Roland Freisitzer.

 

2012 m. Ramintos Šerkšnytės „Ugnys“ pelnė antrąją premiją Lietuvos kompozitorių sąjungos rengiamuose Geriausių metų kūrinių rinkimuose, o 2013 m. rudenį šis kūrinys įtrauktas į Vokietijoje išleistą CD Beethoven –The Symphonies and Reflections.

 

Apie savo kūrinį kompozitorė rašo:

 

„Pirmiausia, žinodama, kad jis bus atliekamas prieš Beethoveno V simfoniją, pasirinkau kelis šios simfonijos motyvus, kurie tapo kūrinio harmoninės plėtotės pagrindu. Taip pat neapleido mintys apie tragiškas Beethoveno gyvenimo aplinkybes ir apkurtimą. Tai paskatino rašyti dramatišką, vis didėjančios įtampos muziką. Kita vertus, „Ugnys“ tęsia mano simfoninių kūrinių seriją, kurių pavadinimai susiję su gamtos reiškiniais ir stichijomis („Aisbergas“, „Kalnai migloje“, „Žara“), nors ne mažiau svarbios yra ir kitos šių pavadinimų keliamos asociacijos. Čia siekiau atskleisti įvairius ugnies „veidus“, nuo tolimų artėjančios negandos nuojautų iki prisikaupusios energijos sprogimų, parodyti spalvų ir formų gausybę, atsirandančią iš kaitimo, degimo ir lydymosi procesų. Tad kompozicija yra pagrįsta nuolatiniu kelių pradinių motyvų harmoniniu, ritminiu, faktūriniu, tembriniu varijavimu ir plėtojimu.“

 

Kovo 29 d., 19 val., koncertas bus tiesiogiai transliuojamas iš Lietuvos filharmonijos per LRT televizijos Kultūros ir LRT radijo Klasikos programas.

 

Ramintos Šerkšnytės orkestrinė muzika skambės Nacionalinės filharmonijos salėje ir kitomis savaitėmis. Balandžio 8 d. Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos simfoninis orkestras, diriguojamas Martyno Staškaus, atliks „Mažojo princo pasaką“; balandžio 12 d. Lietuvos kamerinis orkestras, diriguojamas Modesto Pitrėno – „Vasarvidžio giesmę“.

 

MILC inf.

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).