Sekite naujienas:
English
LATGA-A | IAMIC 
 
   
  Titulinis > Naujienos > Lietuviškas repertuaras vargonams - naujoje natų rinktinėje
 
 
Klasikinė / Šiuolaikinė
Džiazas
Folk / World / Country
Pop / Rock / Urban
Elektroninė
Senoji estrada

Mūsų adresas

NAUJIENOS

2008-04-09

Lietuviškas repertuaras vargonams - naujoje natų rinktinėje [Klasikinė / Šiuolaikinė]


Muzikos informacijos ir leidybos centras tęsdamas „Lietuvių muzikos antologijų“ seriją, šį kartą pristato vienuolikos kūrinių rinktinę vargonams solo. Vargonininkė Jūratė Landsbergytė, sudarydama ir redaguodama šį leidinį, stengėsi atrinkti kompozicijas, atspindinčias naująsias lietuvių vargonų muzikos kryptis; ypatingas dėmesys buvo kreipiamas ir į kūrinių repertuarinį tinkamumą, jų galimybes išsilaikyti koncertų programose. Atsižvelgiant į tokias perspektyvas, į rinktinę buvo įtraukta ir dar nežinomų, negrojamų kūrinių, kuriems atsiveria puiki proga būti atrastiems atlikėjų (pavyzdžiui, Donato Prusevičiaus „O-ME-BA“ (1995).

 

Leidiniui pasirinktas Onutės Narbutaitės opuso „Ėjimas į tylą“ (1980) pavadinimas tarsi apibendrina daugeliui šio rinkinio kūrinių būdingą meditatyvią nuotaiką, dvasingumą, lyriką: tai ir Vidmanto Bartulio „1750 metų liepos 17-osios vizija“ (1984; tai vienintelis kūrinys, kuris buvo publikuotas jau anksčiau), Jono Tamulionio „Malda“ (2000), Onutės Narbutaitės „Trys vakaro atošvaistos“ (1976), Algirdo Martinaičio pjesė „Šviesiųjų nakties žiedų atminimas“ (1978), Eglės Sausanavičiūtės Introdukcija ir Choralas (2002), Gracijaus Sakalausko „Domine, clamavi ad te“ (1984) ir kiti.

 

Šalia jau minėtų nūdienos autorių – ir lietuvių klasiko Jeronimo Kačinsko „Trumpa fantazija“, sukurta 1969 metais, taigi, šio leidinio kūriniai aprėpia kone keturių dešimtmečių laikotarpį ir atskleidžia gana išsamią lietuvių vargoninės muzikos panoramą.

 

Leidinys orientuotas į atlikėjus-profesionalus, nes publikuojami opusai reikalauja solidaus techninio pasirengimo; dauguma jų – stambios ciklinės formos.

 

 

MILC inf.

 

 

 

 

© Muzikos informacijos ir leidybos centras, A. Mickevičiaus 29, 08117 Vilnius, tel: (8 5) 272 69 86. Siųskite klausimus / komentarus adresu info@mic.lt
Visos tekstų, nuotraukų, logotipų, muzikos, iliustracijų teisės yra saugomos įstatymų. Medžiagą galima naudoti autorių ir atlikėjų reklamos tikslais, tačiau būtina minėti autorių ir šaltinį, jei jie yra žinomi. Jei tokių nuorodų nėra, šaltinis yra Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC).